Allt fler museum och utställningshallar oroas över klimataktivister som utför ”aktioner” mot kända konstverk. Säkerheten måste höjas. Besökare kan tvingas till visitering och få lämna väskor och ytterkläder utanför.

Den senaste tiden har klimataktivister vandaliserat utställningar med berömda målningar för att få uppmärksamhet. Det skapat ilska och oro inom konstvärlden, skriver AFP.

”Konst är försvarslös och vi fördömer starkt att försöka skada den oavsett orsak”, säger Mauritshuis-museet i Haag i ett uttalande. Detta efter att Johannes Vermeer’s mästerverk ”Girl with a Pearl Earring” attackerades av aktivister i veckan. 

Ortrud Westheider, chef för Barberini-museet, sa att de senaste attackerna visade att ”internationella säkerhetsstandarder för skydd av konstverk i händelse av aktivistattacker inte är tillräckliga”. Kostnaderna för ökad säkerhet kan bli stora.

Ser tydlig eskalering

Remigiusz Plath, säkerhetsexpert för tyska museiförbundet, säger att raden av attacker är en ”tydlig eskalering”. Han menar att alla museer måste överväga utökade säkerhetsåtgärder som tidigare varit ovanliga i Europa men mer vanliga i USA. Det kan handla om förbud mot väskor och jackor, samt visitering.

– Klimatet är såklart en oro även för oss […] Men vi har absolut ingen tolerans för vandalism, säger han.

Didier Rykner, grundare av det franska konstmagasinet La Tribune de l’art, säger att protesterna är kontraproduktiva – ju mer uppmärksamhet de får desto mer vardagliga blir de.

”De kommer tveklöst att förlora sin kraft”, argumenterar han.