Spänningen är stor inför statsministeromröstningen i riksdagen kl 11 idag. Ska de gråtande liberalerna följa partilinjen, eller kommer de igen att rösta nej till Ulf Kristersson (M)?

Om två eller fler riksdagsliberaler skulle röstar nej till Ulf Kristersson skulle man ännu en gång fälla honom från att bli statsminister. Efter valet 2018 röstade L och C nej till honom som statsminister.

SVT har frågat alla 16 liberala riksdagsledamöter om hur de kommer att rösta. De sju som har svarat säger att de ska rösta ja till Kristersson. Två liberaler som har vädrat kritik mot Tidöavtalet, Anna Starbrink och Lina Nordquist, bekräftar att de ska ge tummen upp åt Kristersson.

– Det är fullt möjligt att någon avviker, men att det skulle leda till en förändring i utfallet gällande Ulf Kristersson som statsminister håller jag som föga troligt, säger statsvetaren Linn Mårdstam till SVT.