Personal på Migrationsverket är emot att invandringen ska stramas åt. På UD säger tjänstemän mellan skål och vägg att den feministiska utrikespolitiken ska ligga fast, vad regeringen än tycker. Obstruktionen mot det demokratiska utfallet i riksdagsvalet som ledde till regeringsskifte kan bli utbrett.

Efter förra valet 2018 blev det tydligt hur politiserad den så kallat ”opolitiska” personalen på departement och myndigheter är. Över 260 tjänstemän på Utrikesdepartementet gjorde upprop där man protesterade mot att Sverigedemokraterna skulle få inflytande, bara därför att många väljare röstat på partiet.

UD-uppropet hävdade att valresultatet gick emot undertecknarnas ”värdegrund” och att de inte accepterar några förändringar av den förda vänsterpolitiken. Och nu, efter valet förra månaden, rapporteras att UD-personalen tänker strunta i att Kristerssonregeringen avskaffat termen ”feministisk utrikespolitik”.

Hos Ledarsidorna.se skriver Johan Westerholm att vid en mottagning härom veckan markerade UD:s personal tydligt ”att de inte kommer tolerera någon förändring av den förda politiken”. De tänker försvara den feministiska utrikespolitiken, vad regeringen och svenska folket än tycker.

Också personal på Migrationsverket motsätter sig det demokratiska utslaget i riksdagsvalet. Man ondgör sig i ett intranet över att Tidöavtalet skärper reglerna för asyl och uppehållstillstånd.

Om detta rapporterar Emmie Mikaelsson i Riks. Se inslaget: