Socialdemokraterna har i alla tider styrt blekingska Karlshamn i egen majoritet, och sedan med stödpartier. Men nu avsätts det röda styret.

De tre partierna M, SD, KD fick egen majoritet i kommunfullmäktige i valet förra månaden. Under fredagen presenterades det nya styret för Karlshamns kommun med nära 32.000 invånare.

Välfärd och trygghet

De tre partierna konstaterar att de har samarbetat tidigare i opposition.

– Det finns en väldigt bred samsyn om vad Karlshamn behöver, säger Magnus Gärdebring (M) till SVT.

Samarbetet ska sätta välfärden främst.

– Det vi har gått ut och lovat, kring ekonomi och trygghet, är det som kommer att sätta prägel på Karlshamn, säger Tor Billing (SD).

S: väntat

Socialdemokraternas gruppledare Per-Ola Mattsson tycker beskedet om det kommande maktskiftet var väntat.

– Vi var beredda innan valrörelsen och kände redan då att det skulle gå åt det här hållet. Vi får förhålla oss till valresultatet.

Nytt partipolitiskt landskap

Fram till 1990-talet hade Socialdemokraterna egen majoritet, alltså över 50 procent av väljarna i Karlshamn. Fram till 2018 hade S, MP och V majoritet. I valet 2022 får de tre traditionella rödgröna partierna bara 34,9 procent.

Största parti i Karlshamn är Moderaterna med 25,2 procent (+4,0). Sverigedemokraterna fick 21,6 procent (+3,2), medan Kristdemokraterna fick 3,9 procent (+0,9). De får majoritet på 26 mandat av 51. De rödgröna får 17 mandat, en minskning med 5 mandat.

Dessutom får Centerpartiet 7,8 procent (-1,4), Medborgerlig samling 3,3 procent (+2,0) och Liberalerna 3,1 procent (-0,3).