Nästa onsdag, 8 november, är det mellanårsval i USA. Valförlusterna för demokratiska partiet kan bli omfattande. Tappar de majoriteten i kongressens båda kammare blir president Joe Biden maktlös.

Alla Representanthusets 435 platser är upp för val, liksom 34 av senatens 100 platser och en en tredjedel av landets delstatsguvernörer. Mycket talar för att Republikanerna kommer att ta över majoriteten från Demokraterna i båda kamrarna. Det skulle göra president Joe Biden i stort sett maktlös, om han inte förhandlar fram kompromisser med Republikanska ledare.

Ingen entusiasm för Demokraterna bland unga

Demokratiska partiet ser ut att förlora väljare, och vad värre är: det är kärnväljare som lämnar. Unga och minoriteter har länge varit partiet bas. Men nu tyder prognoser på att många väljare under 30 år inte tänker gå och rösta överhuvudtaget. Hos CNN diskuteras varför Demokraterna inte lyckas entusiasmera ungdomen längre. Valanalytikern Kristen Soltis Anderson summerar hos CNN:

”Även om unga amerikaner tenderar att luta åt vänster på en mängd ekonomiska och kulturella frågor som hbtq-rättigheter och ambitiös statsapparat, är det tydligt att demokraterna i detta mellanårsval inte lyckats entusiasmera ungdomarna och därför kanske kan räkna med ungdomarnas röster.

Väljare under 30 år är inte precis förtjusta i hur det går i Amerika nuförtiden. Två tredjedelar av dem säger att ekonomin är dålig, enligt YouGov-mätning. Och följaktligen, mindre än en fjärdedel har starkt förtroende för hur Joe Biden sköter sitt jobb. Endast 31 procent säger att de är mycket entusiastiska över att rösta under mellanårsperioden”.

Spansktalande flyr till Republikanerna

Ron DeSantis.

Också en annan viktig väljargrupp verkar sluta vara en stöttepelare för det Demokratiska partiet – spansktalande. Två färska opinionsmätningar visar att Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis vinner Latino-väljarna när han nu ställer upp för omval. Han är rent av den mest populära politikern bland Floridas spansktalande väljare, rapporterar NBC.

Kanalen menar visserligen att DeSantis populariteten bland latinos mer är ett resultat av hur demokraterna misslyckats med att upprätthålla det momentum partiet fick under Barack Obama 2008 och 2012.

En opinionsmätning visar att 43 procent av latinoväljarna har en ”mycket positiv” syn på DeSantis, och 9 procent har en ”ganska positiv” syn på honom, vilket ger honom förtroende bland 52 procent. Den republikanske senatorn Marco Rubio, som också kandiderar för omval, har ett övergripande gynnsamt betyg på 50 procent och tidigare president Donald Trump har stöd av 48 procent av spansktalande väljare. Dessa utgör hela 21 procent av Floridas röstberättigade.

Guvernör DeSantis driver en restriktiv invandringspolitik och har i protest mot dålig gränskontroll skickat spansktalande, illegala migranter till Martha’s Vineyard, de rika demokraternas semesterort norrut. Detta tilltag får, i en mätning NBC återger, stöd av 50 procent av de laglydiga spansktalande i Florida, bara 43 procent är emot.

NBC menar att skiftet bland spansktalande till Republikanerna kan vara mer än en tillfällighet. Det kan vara för sent för demokraterna att, i flera kommande val, vinna tillbaka dessa kärnväljare som i flera delstater utgör vågmästare.