Hittills har mest okända namn sagt sig vilja bli partiledare för Centerpartiet, men igår meddelade en av de mer namnkunniga att de ställer upp: riksdagsledamoten från Västerbotten.

KOMMENTAR. I februari ska Centerpartiet välja ny partiledare efter Annie Lööf som efter valet meddelade sin avgång. Fram till nu har bara den helt okände ersättaren till Fredrick Federley i EU-parlamentarikern, Emma Wiesner, och den like okände riksdagsledamoten Alireza Akhondi offentligt meddelat att de ställer upp för posten.

Andra namn som nämnts, men där personen i fråga inte givit besked, är nye riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist, född i Sunne och uppvuxen på Frösön, och med flera tunga uppdrag bakom sig som både politisk sakkunnig i näringsdepartementet och som VD för Företagarna. Även partiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl, klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin och riksdagsgruppens nye gruppledare Daniel Bäckström, har nämnts.

En storfavorit som dock tackat nej är Emil Källström.

Lindahl kandiderar

Därför är det spännande att ett välkänt namn faktiskt ställer upp. På Facebook meddelar Helena Lindahl att hon fått många ”peppande tillrop” om att ställa upp. Hittills har hon valt att inte ge besked.

Men nu har hon haft samtal med valberedningen och blivit informerad om att hon fått många nomineringar av framförallt medlemmar och kommunala kretsar.

Eftersom Lindahl tycker att C ”ska vara ett brett folkrörelseparti som utgår från individen och myllan” har hon bestämt sig för att stå till förfogande som kandidat.

Hon vill se ett ”decentralistiskt parti som utgår från ett frihetligt köksbordsperspektiv” och ger ”individen, oavsett stad eller land, en röst”. Hon vill att partiet nu ”först och främst ska ta sig tid att utveckla sin egen politik” så att man kan ”bestämma vilket parti man vill vara”.

Ja, Lindahl går så långt att hon till och med som centerpartist vill prata med alla andra partier, alltså också Sverigedemokraterna: ”I dagens politik behöver man nog vara öppen för att åtminstone prata med alla”, säger hon till Aftonbladet. Det är ett djärvt besked för att komma från centerpartist.

Tillhör inte kretsen kring Lööf

Helena Lindahl gjorde sig känd när hon inte röstade för att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018, så som Annie Lööf hade bestämt. Lindahls avvikande röst spelade den gången ingen roll. När hennes röst blev avgörande i förra årets statsministervoteringar, följde hon dock partiledningen. Om hon inte gjord det hade hon förmodligen inte varit riksdagsledamot idag.

Lindahl har ändå varit relativt frispråkig. Det är förmodligen därför valberedningen kunnat konstatera att det är medlemmar och de på kommunal nivå som nominerat henne, mer än de som tillhör partiets mer ledande skikt.

Frisk fläkt

Det vore en frisk fläkt bland partiledarna i riksdagsopposition om Helena Lindahl vann valet. Hon skulle kunna profilera partiet som ”högeropposition” till skillnad från S, MP och V, snarare än att likt Annie Lööf vara släpvagn åt Socialdemokratin.

Partiet är så litet att det på inget sätt kan ersätta Sverigedemokraterna som garanten för att Kristersson-regeringen får igenom sin politik i riksdagen, men med tiden skulle C kunna återansluta till den icke-socialistiska sidan. Bit för bit bli ett parti som kan räknas till det regeringsunderlag som idag utgörs av SD, M, KD och L.

Det vore i så fall ett förödande slag mot Socialdemokratins chanser att återvinna regeringsmakten i nästa val.