Brittiske premiärministern Liz Truss avgår efter 45 dagar. Nu är frågan om Boris Johnson, som vann en jordskredsseger i parlamentsvalet 2019, kommer tillbaka till Downing Street nr 10.

KOMMENTAR. Det var ett stort misstag av det konservativa Torypartiet att avsätta Boris Johnson som partiledare och premiärminister i september.

Boris Johnson blev partiledare och premiärminister i juli 2019 och ledde partiet till en jordskredsseger i valet i december samma är. Partiet ökade med 48 mandat till 365 och fick därmed en kraftig majoritet i brittiska parlamentet.

Därmed kunde han föra landet ut ur EU och påbörja etableringen av Storbritanniens roll i världen som självständig nation. Men sedan kom pandemin.

Det ska sägas att Boris Johnson inte skötte pandemin sämre än någon annan regering i väst, men den jovialiska personlighet som Johnson har passade inte i just denna kris. När medborgarna sattes i karantän och många fick se äldre släktingar dö i förtid, passar det inte att vara optimistisk och heja på sina medarbetare med en öl på after work.

Detta blev hans fall. Men det var inte väljarna som avsatte honom, utan ministrarna i hans egen regering. De avgick i protest och därmed blev Boris Johnsons position omöjlig.

Misslyckad efterträdare

Inom partiet valde medlemmarna Liz Truss till hans efterträdare 6 september. Och igår, 20 oktober, meddelade hon att hon avgår som partiledare och premiärminister.

Skälet var att hon vann medlemsomröstningen på en plattform med kraftiga skattesänkningar, som sedan parlamentsgruppen och den allmänna opinionen sa nej till. Hon försökte rädda sig kvar genom att sparka sin finansminister, som försökte genomföra hennes program. Det fungerade inte. Hennes tvärvändning skadade hennes trovärdighet än mer.

Boris åter?

Nu spekuleras det om Tory åter ska utse Boris Johnson till partiledare. Han själv sägs vara redo att hoppa upp i sadeln igen.

Och frågan är om partiet har någon annan med samma lyskraft som Boris Johnson. Han är ett unikum som har en förmåga att vinna sympatier hos väljarna genom att presentera politik på ett mycket personligt vis. Han har länge varit en frisk fläkt i brittisk politik. Och har säkert mycket mer att ge. Så visst borde han få en ny chans, efter att han erkänt att hans uppträdande under pandemin var respektlös mot alla som drabbades av den.

Det skulle naturligtvis bli en seger för Boris om han fick komma tillbaka – och en svår förlust för hans motståndare i partiet.

Frågan är hur detta ska sluta.

Kom inte och säg att brittisk politik är tråkig. Men den kanske är lite väl volatil.