Den våldsamma klan- och gängkriminaliteten expanderar inte i storstäderna, utan på mindre orter där polistätheten är ännu lägre än i storstäderna. Det är inte heller underavdelningar till storstäderna utan lokala gäng som tar efter storstäderna när de ser hur lätt det är att ta makten i Sverige.
Dödsskjutningarna i Sverige fortsätter att öka. Hittills i år har fler människor skjutits ihjäl än någonsin tidigare. Så sent som i tisdags hittades en 16-årig pojke ihjälskjuten i Sandviken.
Och ökningen sker inte i storstäderna. De senaste fem åren har andelen dödsskjutningar som sker utanför storstäderna ökat från 15 procent till nästan 40 procent, skriver DN (betalvägg).
Gängens framgångar i storstäderna tas efter utanför
Jesper Kotander, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning (Noa), säger att det inte handlar om en utvidgning av storstädernas kriminella nätverk, utan att lokala gäng tar efter storstadsgängens metoder. Han säger också att problemen blir svårare för polisen att hantera på mindre orter, där resurserna inte är lika stora.
Polisregionerna runt om i landet ger en samstämmig bild: problematik med narkotikahandel och vapenvåld, som började i storstäderna, finns i olika omfattning även på små och mellanstora orter.
– Det vi ser i dag i Eskilstuna är vad vi såg i vissa förorter i Stockholm för några år sedan, säger Carina Lennquist, biträdande regionpolischef i polisregion Öst.
Örebro, Kalmar och Kristianstad är tre andra städer där dödsskjutningar blivit mer av vardag. De våldsamma gängkonflikterna plågar allmänheten, med växande oro och rädsla att gå ut.