Det europeiska etablissemangets uppenbara hyckleri framgick igår när EU-parlamentet avvisade förslag om att ta avstånd kampanj som hävdar att ”frihet finns i slöjan”. Därmed ger man iranska ayatollorna moraliskt rätt.

KOMMENTAR. Unga kvinnor i Iran kräver slut på islamistiska förtrycket och symbolen för friheten är att slita av sig slöjorna och vifta med dem i protest.

EU har kampanjat för slöja

Den franske konservativa ledamoten François-Xavier Bellamy föreslog ett tillägg i en resolution med kritik mot iranska regimen, som strukits under förberedelserna.

– Vi uttrycker vår djupa oro över att kommissionen nyligen finansierat en kampanj som säger att friheten ligger i slöjan. Detta understryker behovet av beslut om att EU aldrig mer ska finansiera kampanjer som främjar slöjan, sa han.

Men vänsterliberala majoriteten i EU-parlamentet stoppade tillägget.

På iranska mullornas sida

Därmed blir protesterna mot iranska regimen meningslösa i den resolution som behandlades av EU-parlamentet. Resolutionen förvandlades till tomma ord. I handling står EU på de religiösa extremisternas sida.

”EU finansierar och deltar i spridningen av islamistiska ideologier genom sina handlingar mot ’islamofobi’. Att medfinansiera en kampanj där kvinnor presenterar hijab som en form av frihet är en tydlig förändring från att försvara mänskliga rättigheter till att främja en religiös ideologi”, konstaterar fransk nyhetssajt Atlantico. 

– Jag tycker det var fel och historielöst. Vi måste vara tydliga mot mullorna. Våra handlingar spelar roll, sa svenske ledamoten Charlie Weimers (SD) efter vänstern åter kröker rygg för diktaturer som förtrycker inte minst kvinnor.