I skånska Svalöv har Sverigedemokraterna haft makt och styrt kommunen. Och väljarna har uppskattat Teddy Nilsson, kommunstyrelsens ordförande. Med honom som ytterst politiskt ansvarig ökade SD med 3,2 procentenheter till 35,4 procent av rösterna.

Han tillträdde mitt i en stökig mandatperiod när sittande koalition sprack.

– Vi har haft vingliga majoriteter i Svalöv. Därför är vårt mål att alltid skapa en stark majoritet för förslagen, sa Teddy Nilsson när han sommaren 2021 intervjuades i Riks (se nederst).

Väljarnas betyg

Och som han fått ordning på kommunen med nära 14.000 invånare. Väljarnas betyg säger allt. Partiet får ett av de bästa valresultaten i landet i kommunen där Teddy Nilsson styr.

Efter valet fortsätter SD, M och KD att styra, nu i majoritet. Sverigedemokraterna fick nu 13 mandat (+2), Moderaterna fick 4 mandat (oförändrat), Kristdemokraterna fick 2 mandat (+1). Därmed har man 16 mandat av de 35 mandat som finns i kommunfullmäktige.

Det är intressant att de lokala partiföreträdare i M och KD som började samverka med Sverigedemokraterna i maktställning, då det fortfarande var tabu och ansågs kontroversiellt, har ökat sitt väljarstöd.

Fortsätter styra tillsammans

– Det känns tryggt. Vi har haft bra samtal och vi väljer att fortsätta som tidigare, säger kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) till Skånska Dagbladet.

*

Se intervju med Teddy Nilsson i Riks från förra sommaren: