Ben Bernanke, tror att inflationen kommer att gå ner och ekonomin återhämta sig. Han är tidigare centralbankschef i USA och igår meddelades att han tilldelas ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Bernanke medverkade vid ett seminarium på Brookings Institution i Washington på måndagskvällen.

– Jag tror att inflationen kommer att gå ner med tiden och ekonomin återstabiliseras och då kommer vi att få se låga räntenivåer, kanske inte så låga som före pandemin, men relativt låga.

Forskat om och hanterat global finanskris

Bernanke får Ekonomipriset för sin forskning för 40 år sedan, när han publicerade en avhandling om så kallade bankrusningar och hur finanssystemet kunde påverka konjunkturen.

– Det jag argumenterade för och som den här rapporten lyfte fram var att utvecklingen i finansiella system kan ha viktiga makroekonomiska följder, sade Bernanke enligt SvD.

Under finanskrisen 2008-09 var han amerikanska centralbankens chef och fick handgripligen hantera den finanskris som startade i den finansiella sektorn och skapade svåra ekonomiska problem världen över.

– Det gjorde mig väldigt bestämd att göra allt jag kunde för att tillsammans med mina kollegor försöka förhindra det finansiella systemet från att rasa ihop eftersom jag trodde att det kunde sänka resten av ekonomin, sade han.