Lokal krimreporter i Södertälje hör många säga att gängkonflikten bara börjat och att ett ”fullskaligt krig” är att vänta. Svensk polis är inte rustad för det våldskapital som migrationen fört till landet.

KOMMENTAR. Länstidningen Södertäljes kriminalreporter Torbjörn Granström har örat mot marken i kommunen. Facit just nu är fem skjutningar och tre döda personer på kort tid. Men mycket mer blod kan komma att flyta framöver.

– Många personer man pratar med säger att det här är bara början, eller i alla fall inte slutet, säger Granström till SVT.

Svensk polis svag mot detta våldskapital

Han menar att våldet den senaste veckan till stor del består av en rivalitet som vuxit fram mellan olika kriminella som dödar utan att blinka.

– Huvudsakligen är det en kamp om den kriminella marknaden mellan grupperingar som bokstavligen är i fullskaligt krig med varandra. Det handlar också om inflytande och gamla oförrätter. Vi har flera ouppklarade mord i den kriminella miljön i Södertälje sedan några år tillbaka. Det är delvis tongivande personer som har skjutits, när de gör det så blir det alltid effekter för eller senare, säger Torbjörn Granström.

Polisen – och den svenska rättsstaten – står maktlös medan skjutningarna ökar

– Nu har det skett ett antal mord och då kommer det att bli hämndaktioner som en effekt på det. Det finns inget som tyder på att det kommer sluta. Men man kan ju alltid hoppas att när det är aktioner som sker på uppstuds, i stundens ingivelse, att man gör misstag som gör att polisen får en chans att komma in och komma åt de här, resonerar Granström.

Bluff om att Södertälje fått bukt på gängen

Socialdemokraterna och av dem tillsatt polisledning hävdade under flera år att just Södertälje skulle vara ett gott exempel på hur polisen får bukt med de våldsamma kriminella gängen.

Det visar sig nu vara en bluff.

Granström menar att skälet till att det varit lugnt är att de kriminella varit överens sinsemellan. Han nämner inte om vad de varit eniga, men förmodligen har man delat upp revir och territorier i Södertälje mellan sig.

– Den har nu fragmenterats. Nu försöker man hänsynslöst ge sig på varandra, konstaterar han.

Granström kallar den pågående våldsspiralen för början på ett ”fullskaligt krig” mellan grupperingar.

Nedkämpning av gängen kräver starkare polis

Svensk polis har ingen förmåga att sätta sig upp mot dessa gäng. Södertälje är inte en del av den svenska rättsstaten längre utan ett autonomt territorier styrt av kriminella klaner. Skälet är att svensk polis av socialdemokraterna och andra förvandlats till en dagispolis som sätter fast Svenssons som kör 10 km/timmen för fort, för att räkna ”pinnar” i Morgan Johanssons statistik, snarare än att bekämpa den systemhotande våldsbrottsligheten.

I andra länder har man halvmilitära polisstyrkor som kan sättas in mot kriminella med högt våldskapital.

I Sverige har vi de snälla och lågaffektivt bemötande Kling och Klang från 1950-talets sörgårdsidyll. Den har vi tyvärr inte kvar. Och polisen har inte följt med i utvecklingen utan hållits tillbaka. Under 2010-talet minskade antalet poliser per 100.000 invånare samtidigt som miljoner människor kom hit från kraftigt våldspräglade regioner.

Var den ekvationen landar hade en tvåårig kyckling kunnat räkna ut. Men svenska regeringar? Nej. Man såg det inte komma.

Nu väntar fullskaligt krig på svensk mark. Tack, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven, Magdalena Andersson för det!

Och frågan är om vi alls ska få en regering som är enig nog att ta itu med dessa förödande problem.