När riksdagen röstar för eller emot Ulf Kristersson som statsminister idag finns möjligheten att rösta gult, alltså avstå från att ta ställning. Om Annie Lööf menar allvar med att ge efterträdaren bästa möjliga förutsättningar borde hon låta C-ledamöterna avstå i dagens omröstning.

Sverige har ett märkligt regelverk när det gäller val av statsminister. Det kallas ”negativ parlamentarism” och innebär att ingen behöver rösta för talmannens förslag till statsminister. Det viktiga är att inte majoriteten röstar nej.

Det räcker att riksdagen ”tolererar” talmannens förslag till statsminister.

När Magdalena Andersson utsågs till statsminister 24 november 2021 röstade 117 ja och 174 nej, medan 54 avstod och 1 var frånvarande. Hon hade aktivt stöd av 33,5 procent av ledamöterna.

När Ola Ullsten utsågs till statsminister 13 oktober 1978 röstade 39 ja och 66 nej, medan 215 avstod. Han hade stöd av 11 procent av ledamöterna.

Ger C spelrum

Detta regelverk ger Centerpartiet som står inför byte av partiledare i vinter möjlighet att inte ta ställning i denna regeringsbildning. Annie Lööf har visserligen surrat sig hårt tillsammans med S, V och MP. Men hon ska avgå i februari. Kommer den nye partiledare att vilja tillhöra den knallröda oppositionen?

Om Annie Lööf menar allvar med att hon betraktar C som mittenparti borde hon och övriga C-ledamöter avstå i dagens statsministerval. Då visar partiet att man inte tillhör något block. Det ger en starkare start för den nyvalde C-ledaren att själv orientera sig i den riksdag som svenska folket utsett.

Har Annie Lööf den känslan för statsmannaskap?