När Sverigedemokraterna får makt och styr uppskattas det av väljarna. Så är det åtminstone i skånska Hörby där Cecilia Bladh in Zito varit kommunstyrelsens ordförande i fyra år och nu får ytterligare en mandatperiod i ledningen.

På en presskonferens har Sverigedemokraterna och Moderaterna meddelat att de återupptar samarbetet. Nu får de två partierna majoritet, till skillnad från förra mandatperioden då man styrde i minoritet.

– Det har fungerat väldigt väl den här mandatperioden. Det ska bli riktigt spännande och kul, att skörda arbetet av det vi gjort denna mandatperiod, säger Cecilia Bladh in Zito till SVT.

SD går fram när man får styra

Den skånska kommunen Hörby med drygt 15.000 invånare styrdes förr av Centerpartiet som fick nära 50 procent av rösterna i valet 1973. I förra valet blev Sverigedemokraterna kommunens största parti och tog över styret. I årets val ökade man och är nästan lika stora som S och M tillsammans.

Valresultat

Kommunvalet i Hörby

Sverigedemokraterna: 39,3 procent (+4,0)
Moderaterna: 12,2 procent (+1,2)

Socialdemokraterna: 17,7 procent (+2,6)
Centerpartiet: 9,5 procent (-1,8)
Liberalerna: 6,5 procent (-3,3)
Kristdemokraterna: 5,0 procent (-1,1)
Vänsterpartiet: 3,7 procent (+0,4)
Pensionärspartiet: 3,2 procent (-4,0)
Miljöpartiet: 1,8 procent (-1,0)