Det finns en tvekan om de traditionella Moderaterna är tillbaka eller om de fortsatt är ”nya” i Fredrik Reinfeldts tappning då man samarbetade med MP om öppna gränser och lägger ner försvaret. Kritiken mot Reinfeldt har lyst med sin frånvaro. Tills nu.

KOMMENTAR. I Stockholm backade Moderaterna igen. De är nu mindre i Stockholm än rikssnittet. Ett skäl är förmodligen att partiet gick till val på att fortsätta samarbeta med Miljöpartiet, men inte med Sverigedemokraterna. I Stockholm fanns Reinfeldts moderater kvar.

På riksplanet har Reinfeldts öppna gränser och avvecklat försvar sakta, i små steg bytts ut. Det gör att Moderaterna för många framstått som otydliga och opålitliga.

Misslyckandet var Reinfeldts

Men nu talar en tung moderat klarspråk. Johnny Magnusson är partiets mest framträdande företrädare på västkusten. Han blev Moderaternas förste kommunstyrelseordförande i Göteborg 1991–1994, kommunalråd i opposition 1994–2000, partisekreterare för Moderaterna 1999–2003. Regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen 2006–2014 och sedan ordförande i regionstyrelsen mellan 2014–2022. Han satt också i valberedningen som föreslog Ulf Kristersson till partiledare 2017.

– Kristersson har återfört oss till ordningen, för partiet var ute och flöjtade rätt friskt under Reinfeldt. Man la ner delar av försvaret och sedan var det flyktingpolitiken. Det var ett misslyckande och det var Reinfeldts. Det blev ju inte så bra, säger Magnusson i stor intervju med Göteborgs-Posten.

Reinfeldt lämnade bara stök efter sig

Att Moderaterna först fick stora valframgångar under Reinfeldt berodde på att han fick ta över en väloljad maskin. Magnusson medger att det visst var en prestation att lyckas ta över regeringsmakten med den, men sedan körde ju Reinfeldt partiet i botten. Johnny Magnusson jämför med Gösta Bohman som tog över ett parti i kris, som låg under tio procent i opinionsmätningarna, men lämnade ifrån sig ett parti med runt 25 procent till efterträdaren Ulf Adelsohn.

– Det var något helt annat och den resan var väldigt framgångsrik, säger Magnusson och påminner därmed om kontrasten mellan det Bohman lämnade efter sig och det kaos Reinfeldt sprang ifrån på valnatten 2014.

Stöket som Reinfeldt lämnade efter sig var självförvållat?

– Ja, det tycker jag.

Realpolitik att samarbeta med Sverigedemokraterna

Johnny Magnusson menar att Moderaternas vägval nu under Kristersson är oundvikligt och att han själv aldrig tyckt det var särskilt vettigt att vägra samtal med Sverigedemokraterna.

– Det är helt fruktlöst att säga: ”dem pratar vi inte med”, säger han. 

Sedan framför Magnusson en förhoppning om att Sverigedemokraterna, när de får ansvar, ska gå samma väg som andra nya partier. ”Får de makt säckar de ihop ganska snart.”

Är det så klokt att inte släppa in dem i regeringen då?

– Det går väl inte. Det finns ingen annan väg framåt, för då tar väl Liberalerna och sticker över till andra sidan, säger Magnusson till G-P.

Friskt och rakt

Det är uppfriskande att höra åsikter som är spontana. De skapar en helt annan trovärdighet än det beräknande och tillrättalagda.

Självklart måste en moderat få hoppas att ett annat parti inte ska lyckas behålla sina väljare när det får ta ansvar. Här är det upp till Sverigedemokraterna att visa att man kan ta ansvar och uppfylla väljarnas förväntningar. I de Skånekommuner partiet styrt har man klarat maktpositionen och fortsatt öka i väljarkåren. Nu måste partiet på riksplanet visa att man är lika dugliga där.

Att Magnusson också talar för majoritetsregering visar att han menar det han säger. Inga logisk kullerbyttor, som annars är vanliga i diskussion om ”relationen” med Sverigedemokraterna.