Det har varit stökigt i Skurup under förra mandatperioden då M inte fick samarbeta med SD trots att de båda partierna hade majoritet redan från 2018. Minoritetsstyret med M föll och en brokig koalition med S tog över 2021. Nu meddelar M, SD och KD att de tar över i majoritet.

– Vi har haft ett par stökiga mandatperioder bakom oss. En majoritetsregering ger bättre förutsättningar för att styra kommunen som helhet, säger Johan Bolinder (M), till SVT på torsdagseftermiddagen.

Partierna förberedde övertagandet långt innan valet.

– Vi har haft stor samsyn, sa Lars Nyström (SD) i en intervju i Riks i maj. Då hade Moderaterna redan slutit upp bakom SD:s krav på förbud mot huvudduk i skolan. I maj påbörjades också budgetsamarbete inför kommande år. Man ska ha fokus på trygghet, välfärd och återvandring. Ett kommunalt återvandringscentrum ska inrättas.

Valresultat

Kommunvalet i Skurup 2022

Moderaterna: 28,6 procent (+4,8)
Sverigedemokraterna: 24,3 procent (-1,8)
Kristdemokraterna: 3,4 procent (+2,4)

Socialdemokraterna: 23,6 procent (-0,1)
Centerpartiet: 5,9 procent (-1,6)
Vänsterpartiet: 5,8 procent (+1,5)
Kommunens väl: 3,3 procent (-0,2)
Liberalerna: 3,2 procent (-1,0)