Kristianstad i Skåne kommer att styras av en majoritet med tre partier som tar över efter ett minoritetsstyre med alliansen under förra mandatperioden.

Den tidigare residensstaden med drygt 86.000 invånare får ny ledning, vilket framkom på pressträff i veckan. En koalition mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna tar vid. Det blir ett majoritetsstyre med 33 av totalt 65 mandat i fullmäktige.

Därmed överger M och KD allianspartierna. Förklaringen är att allianspartierna försvagades då både L och C tappade väljare. Samtidigt ökade SD. Därför lyssnar M och KD på väljarna och har inlett samarbete med det största icke-socialistiska partiet.

– Detta är precis det väljarna vill ha, svarar SD:s gruppledare Carl Henrik Nilsson när han får frågan om den nya konstellationen är en överraskning för staden.

Moderaterna behåller posten som kommunstyrelsens ordförande, som innehas av Camilla Palm (M).

Fokus på ekonomi och trygghet

”Våra tre partier har olika ideologiska utgångspunkter där det finns sådant som skiljer men också sådant som förenar”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

Ekonomin, näringslivet och arbetsmarknaden lyfts fram som viktiga frågor. Prioriterat är också samarbetet mellan polis, näringsliv, civilsamhälle och ordningsvakter för att skapa trygghet, rapporterar SVT.

Valresultat

Kommunvalet i Kristianstad 2022

Sverigedemokraterna: 24,0 procent (+1,0)
Moderaterna: 20,6 procent (+1,2)
Kristdemokraterna: 4,9 procent (+0,3)

Socialdemokraterna: 25,4 procent (-0,1)
Liberalerna: 11,5 procent (-2,2)
Vänsterpartiet: 5,4 procent (+1,2)
Centerpartiet: 4,5 procent (-1,5)