De senaste fem åren har det skett en tydlig ökning av antalet fall då personer felaktigt blivit dödförklarade av Skatteverket. En orsak är att vem som helst kant ladda ner och skriva ut ett dödsbevis som Skatteverket inte bryr sig om att kontrollera äktheten på.

Hittills i år har 39 personer dödförklarats utan att vara döda, uppger Skatteverket till Dagens Nyheter. Det kan jämföras med runt ett tiotal årligen mellan 2012 och 2016.

En anledning är att den blankett som används för att dödförklara någon enkelt har gått att ladda ner från Socialstyrelsens hemsida. Enligt myndigheten skulle blanketten ha plockats bort tidigare i år, men DN:s reporter har ändå lyckats ladda ner den via ett internetarkiv där gamla versioner av hemsidor sparas, något Socialstyrelsen säger sig inte kunna göra något åt.

Gör inget åt problemet

I det senast rapporterade fallet från Örnsköldsvik har någon använt pappersblanketten och utgett sig för att vara läkare och skickat ett falskt dödsbevis. Skatteverket, som är registrerande myndighet, har utan granskning låtit förfalskningen gå igenom.

– Den kontrollen kan inte vi göra, säger Vjera Catovic som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket till SVT.

Myndighet skulle naturligtvis inte godkänna falska sedlar, men falska dödsbevis är okej. Man säger sig inte har möjlighet att kontrollera att det är en läkare som skickat ett dödsbeviset, vilket naturligtvis är en bluff. Alla läkare är legitimerade.