Polisen tvingades använda verkanseld vid tre insatser i natt. I Lidköping, Stockholm och Bjuv. De initiala bedömningarna är att det handlar om personer med psykiska problem som agerat.

Flera telefonsamtal inkom till polisen via 112 från allmänhet på onsdagskvällen om att en man sprang omkring med kniv i Blackeberg-Södra Ängby i västra Stockholm. När första patrull på plats ska kontrollera mannen uppstod en situation där polis avlossade tjänstevapen och mannen med kniv skadas, skriver polisen på sin hemsida. 

Mannen som skjutits har förs till sjukhus med ambulans. Efterhand inkommer fler uppgifter om var mannen har varit och vad han gjort. En person har angripits, men inte skadats, på ett vis som polisen rubricerar som försök till mord.

Verkanseld i Bjuv

I samband med en hotfull situation har en man i 45-årsåldern skjutits av polis i ett område i Bjuv, Skåne. Larmet inkom till polisen vid 23-tiden på onsdagskvällen. På plats uppfattar polisen att mannen har ett skjutvapen.

– Det uppstår då en så pass hotfull situation att skott avlossas, säger presstalesperson vid polisen i region Syd till SVT.

Den 45-åriga mannen fördes till sjukhus med ambulans. Enligt Region Skåne är hans skador allvarliga.

Verkanseld i Lidköping

I Lidköping fick polisen under natten mot torsdagen larm vid kl 01 om en man som var beväpnad med kniv. När polisen kom till platsen agerade mannen hotfullt varpå polisen avlossade skott, skriver Göteborgs-Posten.

Mannens skadeläge är okänt men han var var vaken när han fördes till sjukhus. Mannen är gripen misstänkt för grovt olaga hot mot tjänsteman.

Varje gång som polisens tjänstevapen användes följer enligt rutin en utredning hos avdelningen för särskilda utredningar, SU. 

Även i västra Stockholm och i Bjuv i Skåne skottskadades personer i samband med polisingripanden under onsdagskvällen.