Det finns en huvudfavorit i spekulationerna om vem som ska bli Centerledare, sedan Annie Lööf igår eftermiddag meddelade att hon avgår och lämnar politiken. En ny partiledare kan föra C tillbaka till den borgerliga sidan, så som hände i L.

Flera riksdagsledamöter och framtidsnamn hoppade av under Januariavtalet. De tog inte strid mot Annie Lööfs taktik att byta från borgerliga till socialistiska sidan av politiken, men mycket talar för att dessa personer inte trivdes med att tillhöra vänstersidan i riksdagen.

Populär norrlänning

En av de som slutade var partiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström. Han syntes ofta i medierna i ekonomiska frågor. Och hanterade medier väl, något som exempelvis hans efterträdare Martin Ådahl haft problem med.

Emil Källström är 35 år och kommer från Örnsköldsvik i Ångermanland, som också var centerledaren Thorbjörn Fälldins hemtrakter. Källström kryssade sig in i riksdagen 2010 som 23-åring. Åren 2014 till 2021 var han partiets ekonomiskpolitiske talesperson. I augusti 2021 lämnade han både det uppdraget och riksdagen. Han uttalade ingen kritik mot partiets vänstersväng, men det ansågs allmänt vara skälet till att han lämnade politiken.

Han var en uppskattad borgerlig politiker med framtiden för sig. Medier utsåg honom till riksdagens snyggaste politiker.

Internt stöd

– Han har ett väldigt start internt stöd i Centerpartiet. Men han lämnade under januarisamarbete när Centerpartiet gick ihop med Socialdemokraterna”, säger Jonas Bergstöm, politiska redaktören på tidningen Ångermanland till Expressen.

Och till Örnsköldsviks allehanda har Emil Källström svarat ”inga kommentarer” på frågan om han är intresserad av partiledarposten. I medier brukar detta tolkas som att personen inte säger ”nej”.

Åter till borgerligheten?

Frågan är om han skulle ställa upp om partiet vill fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna. Det är kanske så att Källström ställer upp om partiet beslutar sig för att göra som Liberalerna, alltså återvända till det borgerliga samarbetet.

Kommer C att byta fot? Sveriges Radio har ringt runt till C-företrädare och de flesta är nöjda med det Annie Lööf gjort, men att nu väntar en tid att öppet diskutera partiets inriktning framöver.

– Det är ju när en partiledare försvinner som det uppstår en stund av att väldigt öppet diskutera var ett parti ska ta vägen, säger distriktsordföranden Mattias Larsson (C) i Västerbotten till Ekot.