Det finns en viktig förbisedd faktor i medieanalyserna av helgens val. De utlandsfödda röstar inte alls så som de flesta förmodligen tror. SVT:s vallokalsundersökning visar att SD är näst störst bland utlandsfödda, även dem med utomeuropeisk bakgrund.

KOMMENTAR. När man hör debatten från vänsterhåll och i medierna är det som om alla invandrare skulle vara rädda för att Sverigedemokraterna nu kommer att få reellt inflytande över regeringspolitiken.

Men den tanken bygger på fördomar. Invandrare har i hög utsträckning röstat för att Sverigedemokraterna ska få detta inflytande.

SVT:s Valu visar att 17 procent av dem som vuxit upp i Europa men utanför Norden röstade på Sverigedemokraterna. Bara S med 35 procent och M med 18 procent var större.

Näst störst bland utomeuropeiska invandrare

Än mer intressant är att bland de väljare som vuxit upp utanför Europa är Sverigedemokraterna näst största parti: 14 procent. Bara S är större med 45 procent.

Fler utomeuropeiska invandrare röstar alltså på SD än på V. Och fler i denna kategori röstar på SD än C, MP och L tillsammans. SD får som sagt stöd av 14 procent, medan de tre nämnda tillsammans får 11 procent.

En av valets största bomber

– Det är en av vallokalsundersökningens allra största bomber, skriver riksdagsman Mattias Karlsson (SD) om detta i Facebook.

– Stanna gärna upp en stund och fundera över varför du hört så lite om detta och varför du hört så mycket om vilka hemska rasister SD är och om hur nästan alla personer med invandrarbakgrund nu påstås gråta sig till sömns och skaka av skräck över de mörka högerkrafternas framgång, skriver Karlsson.

Göra offer av alla invandrare

Vänstersidan vill göra alla invandrare till offer som behöver bidrag – och röstar fram vänsterpartier till makten. Det är så man ser på invandrare hos S, V och MP. De präglas av de låga förväntningarnas rasism.

Därför vill man också skrämma upp dessa personer med vad Sverigedemokraterna står för.

Men väljarna går inte på det.

Valundersökningen bevisar det. De hederliga personer som kommit till vårt land för att arbeta och göra rätt för sig röstar på SD för att det är det enda parti som förstår deras ambitioner. Som förstår att om man kommit till Sverige, vill man bli en del av landet. Anpassa sig och bidra konstruktivt. Och alla som ägnar sig åt brottslighet är ett hinder för en bättre framtid.

Eller som Jimmie Åkesson brukar säga:

”Det handlar inte om hur du ser ut, vilken hudfärg du har, eller i vilket land du är född. Konflikten står mellan dem som bränner bilar och dem som bygger bilar.”

Se Valu 2022: