Nu börjar analyserna komma om varför de sju gamla partierna inte förmår övertyga väljarna om att inte rösta på Sverigedemokraterna. Det är samma förklaringar som efter valet 2018, 2014 och 2010 – men ingen lyssnar och allt fortsätter som tidigare…

KOMMENTAR. Viktigaste utfall i årets val är 1) Sverigedemokraterna fortsätter växa, 2) Sverigedemokraterna är landets näst största parti, 3) en regering som vars flesta ja-röster i riksdagen kommer från Sverigedemokraterna kan komma att bildas.

Vi blundar – så har det nog inte hänt

Trenden har ju pågått i mer än 12 år. Alla har kunnat se den. Ändå låter eftervalsanalysen 2022 ungefär som efter tre tidigare val. Det är som om det offentliga Sverige blundar och låtsas att inte var femte väljare i landet röstat på partiet.

Man är så verklighetsfrånvända i svenska etablissemang att man lever i egna bubblor där faktiska omständigheter inte gäller. Man sveper in sig i sina egna förhoppningar istället för att ta itu med verkligheten.

Jag begriper inte hur Sverige i toppen på alla institutioner – från universitet, partier och myndigheter till företag och ideella rörelser – kunnat placera så blinda och självgoda människor.

Tack och lov finns – nu liksom efter tidigare val – några röster som inte lider av denna politiska blindhet.

Från dem kommer vädjanden om att etablissemangen ska öppna ögonen och se verkligheten sådan den är.

Underton av elitism

Tidskriften Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt skriver i Dagens Nyheter att antidemokratin snarare finns hos kritikerna av Sverigedemokraterna, Hör ni inte de odemokratiska undertonerna i kritiken av SD?

I oron för SD finns en underton av elitism och ett slags rädsla för att väljarna inte förstår sitt eget bästa. Det är nu hög tid att uppdatera diskussionen kring partiet och dess mål till att handla om vad det faktiskt gör och säger snarare än mardrömsfantasier om vad det skulle kunna göra.

DN 16 september 2022

Så borde det naturligtvis bli. Men tyvärr, detta har sagts efter varje val. Ändå har partierna, med S i spetsen, bara blivit värre och värre i sina mardrömsfantasier. Ja, knoll och tott Ygeman och Hultqvist höll ju pressträff om vilket fruktansvärt säkerhetshot Sverigedemokraterna är för landet. Jag väntade bara på att S-ministrarna skulle häva fram arresteringsorder mot Jimmie Åkesson för att kast honom i någon fängelsehåla.

Så tyvärr, Huitfeldt, vi kan nog räkna med att det blir värre i takt med att maktställning för de gamla partierna i väljarkåren försvagas.

Ingen har rätt att bli förvånad

SvD-kolumnisten Paulina Neuding skriver i Därför blev det möjligt för SD att bli störst, om att Sverigedemokraterna förändrats och inte är ett extremt parti. Det är en process som hade kunnat gå fortare om inte andra partier gjort det till sin strategi att upprätthålla SD:s status som paria. Hon konstaterar: 

Under decennier bedrev Sverige Europas mest extrema migrationspolitik. 21 procent av Sveriges vuxna befolkning är i dag född utomlands … Denna politik har haft stöd i riksdagen, men inte i befolkningen, och frågan har dessutom blivit allt viktigare för väljarna i takt med att den misslyckade integrationen fått större påverkan på vardagslivet.

SvD 16 september 2022

Neuding pekar också på att de gamla partierna agerar odemokratiskt när de inte accepterar att vissa samhällsfrågor debatteras. Och pekar på Tyskland:

Det var etablerade partiers ansvar att bedriva en politik som inte riskerade att skapa grogrund för splittring. Men minnet bleknar, och förbundskansler Angela Merkel plöjde själv upp en fåra till höger om sitt parti CDU, när hon alienerade stora väljargrupper i samband med migrationsvågen 2015.

Oviljan att diskutera och förvägra folket en debatt om invandring har drivit väljarna i armarna på Sverigedemokraterna. Neuding avslutar: ingen har rätt att bli förvånad över valresultatet.

Borgarna har sig själva att skylla

Författaren och liberalkonservativa debattören Thomas Gür skriver i uppmärksammade Facebook-inlägget Gnäll inte, att de borgerliga har sig själva att skylla nu när Sverigedemokraterna är landets största icke-socialistiska parti. Väljarna revolterar mot en usel migrations- och integrationspolitik som fått återverkningar på kriminalitet, bidragsberoende, utanförskap, sämre skolresultat, överbelastade transfereringssystem. Varför har inte de borgerliga tagit itu med dessa problem, undrar han.

Kunskapen om hur illa ställt det har varit, vad ökade volymer av invandring innebär för svårigheter när det kommer till anpassning, inträde i arbetslivet har funnits inte bara i samhällsdebatten och forskningen i 30 år utan också i era egna partier.

Facebook 14 september 2022

Ja, jag har många gånger hänvisat till internationella forskare som visar att ju större en diaspora blir i ett nytt land, desto svårare är det att integrera den. Ändå ökade Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och Magdalena Andersson på mottagandet med miljoner från främst Mellanösterns och Afrikas väsensskilda kulturer.

Gür pekar på hur alla fyra borgerliga partier haft insikter men försuttit chansen att lägga om politiken. Han avslutar:

Man får vad man förtjänar. Så gnäll inte utan gilla läget. Och se till att göra rätt istället.

Bara ett växande SD kan ge kursändring

Så jag är rätt övertygad om att det bara är med en fortsatt växande Sverigedemokrati som ändring kan komma till stånd. Partiet måste tvinga de andra partierna att göra om och göra rätt. Vid varje beslut under den nya mandatperioden kommer borgerliga röster att klaga, gnälla, gråta och angripa en politik som ser till att sätta svenska medborgare först. De kommer att ta varje chans att återgå till Reinfeldts godhetsknarkande, till ”öppna era hjärtan” för alla andra än svenska folket.

Men jag blir ändå glad av att det finns röster utanför SD-sfären som förstår, även om de ropar i öknen.