Som ansvarig utgivare för Riks medverkade jag i ”30 minuter” i SVT på onsdagskvällen. För första gången, vad jag vet, fick vi som grundlöst anklagas för att vara rasister och nazister en chans att ge vår bild av saken.

Det kan vara vanskligt att som konservativ ställa upp i en intervju i den bransch som Janne Josefsson beskriver som: ”Journalisthögskolan var rena kommunisthögskolan”.

Men jag har efter valet blivit så evinnerligt trött på alla artiklar i traditionella medier om ”oro”, ”rädsla” och ”skräck” för att Sverigedemokraterna nu kommer att få ökat inflytande över svensk politik.

Det är demokrati! Lev med det. Över 1,3 miljoner väljare har talat om att de är missnöjda med de gamla partiernas maktutövning. Man vill se förändring.

I ”30 minuter” fick jag möjlighet att tala om att vi som får dessa vulgära anklagelser kastade i ansikten också är människor och att vänsterns beteende förstör alla vettiga samtal och diskussioner.

Självklart måste SVT lyfta de socialdemokratiska anklagelserna. De kommer ju från landets regering.

I intervjuprogrammet fick jag beskriva varför vi på Riks inte vikit ner oss, inte låter oss skrämmas eller tystas. Och vi ber framförallt inte om ursäkt för att vi breddar den svenska samhällsdebatten från den smala åsiktskorridor som gäller i traditionella medier.

Samtidigt skulle jag gärna se att tonläget dämpades och hatet kunde rangeras ut från den politiska debatten. Men det hänger på vänstern. Sluta anklaga folk för dessa vidriga saker! Då kan vi från konservativt håll också sänka tonläget. En sådan nedrustning skulle den öppna debatten – och hela väljarkåren – tjäna på.

Men som jag sa, vi kan inte lägga oss platt för vänsterns groteska hatkampanjer. Det är viktigt att konservativa sidan försvarar sig. Och det med såväl nyhetsförmedling som kraftfull opinionsbildning och vass satir.

Det jag inte hann säga och som beskriver läget i svenskt debattklimat är att vänstern ser flisan i motståndarens öga, men inte bjälken i sitt eget.

*

Intervjun i 30 minuter finns att se i SVTplay.

*

Den historiskt utblickande kulturartikel som tas upp finns här: Svenska eliter förstår USA lika lite som George III (10 januari 2021).

Men som flera påpekar skrev jag två dagar tidigare en ledare om händelserna: Alla upplopp och plundringar är vanvettiga (8 januari 2021).