Den traditionella höjdpunkten i svenska valrörelser är SVT:s slutdebatt på fredagskvällen före valdagen. Också den vanns av oppositionen enligt tittarna.

KOMMENTAR. Det var en lugnare partiledardebatt än i TV4 kvällen innan, men den blev inte särskilt informativ. Det blev en enorm mängd politiska plattityder. ”Vi ska satsa” återkom ständigt från vänstersidan, men de har haft makten i åtta år och tittarna måste undrat: ”Ja men varför har ni då inte gjort det när ni haft chansen i åtta år”.

Nu göra det man inte gjort på åtta år

Här hade oppositionen, som i SVT var placerad tillsammans till höger i bildrutan, kunnat vara tydligare med att Magdalena Anderssons gäng borde redan gjort allt de NU säger att de vill göra. De har hart tillgång till regeringsmakten och de har tillsammans haft majoritet i riksdagen.

Men trots den missade poängen, var det oppositionspartierna M, SD, KD och L som var offensiva och talade om vilken politik de vill föra. Och att de är eniga om det.

Vänstersidan är däremot splittrad i det mesta. När S-ledaren NU vill satsa på kärnkraft är de tre samarbetspartierna emot. När vänsterpartierna vill stänga friskolorna, är C-ledaren emot. Denna splittring blev ändå tydlig.

Segregation hetaste ämnet

Mest hettade det till under temat segregation. Magdalena Andersson hävdade att S inte vill bussa barn från lugna skolor till bråkiga skolor för att vara integrationverktyg åt invandrarbarn. Men där kunde Ulf Kristersson läsa i en av regeringens egna utredningar om hur detta förespråkas.

Jimmie Åkesson lyfte kravlösheten som måste få ett slut. ”Man kan inte leva i Sverige år efter år och få del av den svenska välfärden utan att anpassa sig, utan att lära sig svenska, utan att försörja sig, utan att respektera grundläggande normer och värderingar. Vi har haft en total kravlöshet i decennier”, konstaterade Åkesson.

Och denna gång skrek inte Annie Lööf och SVT gjorde ingen extrasändning där man tog avstånd från Jimmie Åkessons debattinlägg. Bara det är ju en seger och ett bevis på att Sverigedemokraternas hållning blir det som gäller allt fler, även om det tar tid och även om partiet inte varit i regeringsställning än.

Debattens vinnare

Att det var oppositionsledarna som vann var tydligt.

Det uppgav också tittarna när Expressen låtit Sifo fråga (betyg 1-5):

1. Ulf Kristersson: 3,23
2. Jimmie Åkesson: 3,22
3. Johan Pehrson: 3,12
4. Magdalena Andersson: 3,11
5. Ebba Busch: 3,08
6. Nooshi Dadgostar: 2,92
7. Annie Lööf: 2,90
8. Märta Stenevi: 2,56.

Eftersnacket

Se också vårt eftersnack i Riks som sändes live direkt efter gårdagskvällens slutdebatt: