Hundratusentals britter kantade vägen när drottningen gjorde den sista resan från London till Windsor. Många miljoner följde begravningsceremonierna via tevesändningarna.

Det var den mest omfattande statsbegravningen i modern tid som utspelade sig på måndagen, menade kommentatorerna i Sky News.

Hela världen tog farväl till en epok. Drottning Elizabeth II hade suttit 70 år på tronen när hon dog 96 år gammal den 8 september. Hennes förste premiärminister var Winston Churchill.

Statsbegravning inför ett sörjande folk

Strax före elva svensk tid började klockorna i katedralen Westminster Abbey ringa. De slog 96 gånger – en gång för varje år i drottningens liv. Sedan inleddes statsbegravningen med tusentals gäster på plats och kanske upp till en miljon människor på gatorna i London.

Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia fanns på hedersplats närmast kistan, mittemot drottningens familj. Andra inbjudna var de nordiska kungahusen och Japans kejsare Naruhito och kejsarinnan Masako. Frankrikes president Emmanuel Macron med fru deltog, liksom den amerikanske presidenten Joe Biden med fru.

I processionen ut ur katedralen och längs kortegevägen deltog soldater från olika vapenslag. Drottningen fördes först på hästdragen vagn från drottning Victorias begravning, sedan i bil från London Windsor där jordfästningsceremoni hölls i St George’s Chapel innan kistan slutligen togs till ett gravkapell för den sista vilan.

Imponerande hyllning av älskad drottningen

Bilderna som hela världen kunde följa var imponerande, inte minst när kortegen närmade sig Windsor. Följet bestod av soldater från olika regementen, drottningens hov, hedersvakt till häst, militärorkestrar och självklart säckpipor och trummor. Och utmed vägen hundratusentals britter som en sista gång mötte upp för den drottning som varit statschef längre än någon kan minnas.

Det är något visst med de strikta men pampiga ceremonierna. De ger en tyngd åt känslorna av sorg och tacksamhet för det drottningen utfört under sin regenttid.