Det är svårt att hänga med i alla ultimatum som S, V, MP och C riktar mot varandra så här någon vecka före valdagen. Och mest absurda svaret kommer från Annie Lööf som talar om allianssamarbete.

Vänsterpartiet kräver att sitta i ny S-regering. Det gör Miljöpartiet också. Men Socialdemokraterna vill bilda regering med… Centerpartiet. Jo, det säger tung S-källa till Expressen.

Annie Lööf dödade alliansen men tror att den lever

Och Annie Lööf låtsas hålla alla dörrar öppna – utom för SD naturligtvis. Hon gör sig till åtlöje när hon talar om att hon skulle kunna backa upp Ulf Kristersson som statsminister. Till Aftonbladet säger hon att hon framfört budskap till honom: ”kom tillbaka till det som var alliansen”.

Det säger den partiledare som röstade NEJ till Kristersson som statsminister och lät Socialdemokraterna ta regeringsmakten.

Och i vilken värld lever man om man förespråkar ett regeringsalternativ som i Sifo samlar bara 134 mandat? Det fattas ”bara” 41 mandat till nödvändiga 175 mandat för att bilda regering.

Sifo 1-3 september. Faksimil: SvD.

Förmodligen är det bara en dimridå som Lööf lägger ut för att försöka lura gamla centerpartister att tro att partiet fortfarande är borgerlig och inte blivit ett stödparti till socialisterna.

Dadgostar kräver ministerposter

Och det är ju inte endast Lööf som bråkar och krånglar. Dadgostar kräver att få ingå i regeringen om hennes mandat i riksdagen behövs för en regering. Också Miljöpartiet vill som sagt tillbaka till Rosenbad.

De tre småpartierna C, V och MP gör allt för att undergräva varandra, så att de själva ska få regera med Socialdemokraterna.

Längre än 134 dagar?

Med detta intrigspel kan säkert regeringsbildningen ta längre tid om vänstersidan vinner valet än efter förra gången då det tog 134 dagar att bilda regering där S-MP fick stöd av C och L, mot att man inte låtsades att V behövdes.

Väljarna kan nu avgöra om de vill ha den här rödgröna röran en gång till.

Monumentala spänningar

Det är inte bara oppositionen som pekar på hur splittrad S-sidan är.

– Spänningarna är monumentala. De har helt oförenliga krav och röda linjer som de binder upp sig stenhårt kring, säger statsvetaren Tommy Möller till Expressen.

Orsaken är att Socialdemokraterna inte längre är ett stort parti som kan regera med endast ett stödparti, så som det var förr. Nu krävs tre. Och de tre stödpartierna blockerar varandra.

Oppositionen är inte heller samkörd, men där har man mer känsla för statsmannakonst. Man målar inte röda streck och ställer inte ultimatum.

Sett till denna hållning, borde enbart detta räcka för att ge oppositionen majoriteten i riksdagen.