Det står nu klart att fem av de som blir Liberalernas riksdagsledamöter har uttryckt sig på samma sätt som Annie Lööf i motstånd mot samarbete med Sverigedemokraterna. Ska de fälla en ny regering?

Under gårdagen medgav L-ledaren Johan Pehrson att de fyra partierna talar och förhandlar med varandra.

Jösses!

Vilket otroligt framsteg för liberaler att de nu förmår sig talar med andra av folkets valda representanter. Och Johan Pehrson har vågat drista sig till att förhandla med valets stora segrare, Jimmie Åkesson (SD).

Partiledarna för SD, M, KD och L meddelade den samlade pressen att man gör framsteg i förhandlingarna om hur den nya riksdagsmajoriteten ska bilda regering.

L-rebeller försvårar förhandlingarna

Men allt kan falla på L-kandidater som låtit som Annie Lööfs papegojor och som nu har kommit in i riksdagen. Fem av Liberalernas 16 invalda riksdagsledamöter är eller har motsatt sig Liberalernas vägval att sluta vara stödparti till S och återgå till de borgerliga, eftersom det kräver samarbete med Sverigedemokraterna. 

Det handlar om fem ledamöter från Stockholms stad och län: Anna Starbrink, Romina Pourmokhtari, Gulan Avci, Joar Forssell och Malin Danielsson. De har i olika ordalag riktat ultimativa krav mot förhandlingar med Sverigedemokraterna.  

”Vi har absolut ingen värdegemenskap med SD och delar heller inte deras analys av samhällsproblemen”, sa Anna Starbrink under valrörelsen. Romina Pourmokhtari ”lovar” att Liberalerna fäller en regering där SD ingår. Till Altinget säger Joar Forssell att en regeringsförhandling kommer handla om att minimera Sverigedemokraternas inflytande.  

Om det är liberalt att vägra respektera miljontals väljares utslag i allmänt val, är det en märklig liberalism. Men det går inte komma ifrån att Sverigedemokraterna är valets stora vinnare. SD fick 1 330 325 röster, vilket är mer än fyra gångar så många som L fick, 298 542 röster.

Sverigedemokraterna har i demokratins namn – där alla väljare är lika mycket värda – rätt att kräva bra betalt i sakpolitik. Om SD skulle stanna utanför regeringen krävs det ännu mer eftergifter från de andra. Om dessutom det lilla Liberalerna får ta plats i regeringen behöver garantierna för en kursomläggning av den nya regeringen vara ännu ytterligare.

De kan rösta nej till Kristersson som 2018

Liberalerna röstade aktivt ner Ulf Kristersson som statsminister 2018, men de röstade inte nej till S-ledaren som statsminister. Dessa L-partister kan naturligtvis göra om det igen. Johan Pehrson har sagt att han ska få pli på sina ledamöter, men han har ingen formell makt när en kandidat väl vunnit sitt riksdagsmandat.

Det räcker om två av de ovan nämnda byter sida och ansluter till vänstersidan, så kan Socialdemokraterna återigen bilda regering.