När jag såg Hultqvist och Ygeman stå och tala om att de räddar rikets säkerhet från farliga demokrater, kom jag att tänka på kuppen i Moskva mot Gorbatjov 1991. Också då var det försvarsministern och inrikesministern som agerade.

KOMMENTAR. De hårdföra kommunisterna avsåg att störta sovjetledaren Michail Gorbatjov i augusti 1991 och lät pansarvagnar rulla in i Moskva. Men kuppen misslyckades då kuppmakarna – som försvarsminister Dmitry Yazov och inrikesminister Boris Pugo – framträdde på en direktsänd presskonferens. De var nervösa och berusade. Ingen trodde på dem. Gorbatjov kom tillbaka från husarresten. (Men senare på hösten avsattes hela kommunistpartiet av Boris Jeltsin och Sovjet upplöstes).

Också svamlande om säkerhetshot framträdde igår försvarsminister Hultqvist och förre inrikesministern Ygeman på presskonferens, dock utan pansarvagnar.

De var nervösa och panikslagna. De läste innantill och trodde inte på vad de själva sa. Förmodligen var de dock inte berusade.

Partiledningen skickade fram dem, som Jimmie Åkesson sa, i något som såg ut som begravningskostymer.

Parodi med höga insatser

Nu är Hultqvist och Ygeman lika dåliga på att utstråla ledarskap som de berusade kommunisterna i Moskva 1991. De finns också andra likheter mellan gubbarna 1991 och 2022. De representerar alla en gammal maktstruktur som är på fallrepet.

I ett sista försök vill man till varje pris skapa samling kring den förlegade, överspelade och gruvligt misslyckade regeringsmakten.

Men resultatet blir motsatsen: alla kan se hur ruttet det översta skiktet är, oavsett om det är ett kommunistparti eller socialdemokratiskt parti.

Båda gillar färgen rött. Rött för revolution. Men gubbarna själva är något av det mest färglösa och blodlösa man kan tänka sig. Svaga, darrande, svamlande.

Skillnaden mellan Sovjetunionen och Sverige är – lyssna nu, Hultqvist och Ygeman – att i Sverige har folket makten över styret. Och nästa söndag kan folket rösta bort dem som ständigt varit naiva och aldrig sett det komma.