Det är ett brutalt besked som väljarna ger när man svarar på Novus fråga om partival. Kan det vara så att Socialdemokraterna närmar sig kraschlandning nästa söndag?

KOMMENTAR. Blir valet 2022 sista gången Socialdemokraterna försökte spela en ledande roll i landets politik? Kommer partiet att följa grekiska socialdemokratins avveckling och upphörande som parti? I valet 2009 fick Pasok 43,9 procent av väljarna. Sex år senare, i valet 2015, fick man 6,3 procent. Partiet dog, upplöstes 2017.

Om trenden som visas i dagens mätning i Novus fortsätter nästa vecka, då kan vi se början på slutet för Socialdemokratin som vi känt partiet.

Idag publicerar SVT/Novus en mätning som ger det en gång så dominerande partiet endast 26,5 procent av väljarna. Så lågt har väljarstödet aldrig någonsin varit för partiet i riksdagen sedan demokratin infördes för över hundra år sedan.

Magdalena vill inte vara med längre

Socialdemokraterna är därför i full panik och slår vildsint omkring sig med allehanda galna anklagelser. Någon egen politik har man inte. Och nu säger Magdalena Andersson till SR att hon ”pausar” deltagandet i valrörelsen. Hon vill inte vara med längre.

Hon låter betjänterna Ygeman och Hultqvist uppträda som politiska clowner utan varje uns av trovärdighet.

Väljarnas reaktion på dessa sista desperata drag från S är inte med i Novus, som intervjuat cirka 1500 personer de föregående tre dagarna.

Källa/grafik: SVT/Novus, 2 september 2022.

Oppositionen leder nu med 51,8 procent mot 47,4 procent för S-sidan.

Inget är avgjort

Men inget är klart. Många väljare bestämmer sig sista veckan. Kommer de att gå på S-finten och låta sig skrämmas att fortsätta den misslyckade politik S-regeringen fört de senaste åtta åren.

Ja, S tar ju avstånd från sig själva genom att bara någon vecka före valet lägga om sin politik helt. Plötsligt ska det satsas på polisen. Plötsligt ska det byggas nya kärnkraftverk. Plötsligt babblar S om att göra allt det Sverigedemokraterna sagt – men som stämplats som extremism.

Om Magdalena Andersson underkänner sin egen politik, är det nog så att väljarna också bör göra det.