När vänstern och vissa liberaler angriper konservativa med historiska referenser kommer inte debatten vidare till den verklighet vi faktiskt har och lever i. Valet visar att allt fler i väljarkåren ser att det är vänstersidan som lever i skadliga bubblor.

Många hade hoppats att referenserna till nazism skulle sjunka undan till årets valrörelse, men det blev tvärtom. Från vänster har 30-talsreferenserna varit vanligare än någonsin och skapat en dimridå mellan debattörer och den verklighet som väljarna lever i.

Den fina polariseringen

Som tur är verkar detta mest ha skadat vänsterliberalerna själva (S, C, MP, V), som förlorat folkliga majoriteten.

I Dagens Nyheter illustrerades denna bubbla tydligt när flera hundra läsarkommentarer dömer ut fristående kolumnisten och Kvartalredaktören Jörgen Huitfeldt, när han skrivit om de ”odemokratiska undertonerna i kritiken av SD”.

Widar Andersson, S-redaktör i Folkbladet, summerar: ”Få lyssnar. Många förvanskar. DN-bubblan är kort sagt tämligen polariserad i dessa sammanhang.” Och han lägger till: ”De fina och större bubblorna skuldbelägger gärna ’troll’ på twitter, Trump och SD för polariseringen.  Men ju större bubbla desto större polariseringskraft.” 

Ja, något värre sätt att slå nedåt mot dem som har mindre makt och sämre social ställning går knappast att finna. Jag kommer osökt att tänka på presidentkandidaten Hillary Clinton i USA som kallade människor som motsatte sig hennes vänsterliberala perspektiv för ”bedrövliga”. Överheten föraktar folket.

Människor känner elitens förakt

Detta känner givetvis människorna som utgör folket. Det är, skulle jag vilja hävda, en viktig orsak till att Sverigedemokraterna vuxit i nio riksdagsval i rad. Att bli kallad nazist därför att man vill att sina barn ska kunna gå till kvällsträningen utan att bli förnedringsrånade, är något man inte accepterar.

Alla referenser till 30-talet, avsedda att skrämma folk, ger i själva verket en anledning till att stödja Sverigedemokraterna med sin röst. Väljarna förstår att de utsätts för överhetens föraktfulla skrämseltaktik. Ja, stora delar av landsbygden kom i detta val fram till att nu får det vara nog med skitsnacket. SD får 30 procent av väljarna ända upp i norra Norrland.

Polariseringen sker från vänsterhåll

SNS Demokratiråd menar att varningarna för polarisering i det svenska samhället är överdrivna, men man ser risker för att det formeras två läger som slutar lyssna och diskutera utan ägnar sig åt att prata och förvanska. Demokratirådet manade i våras politiker, opinionsbildare och andra elitaktörer att ta ansvar för sitt agerande och avstå från att ”torgföra onyanserade narrativ, demonisera meningsmotståndare och deras anhängare, och visa bristande respekt för demokratiska processer.”  

Att kasta nazianklagelser eller kalla meningsmotståndare för ”säkerhetshot” – det vi såg i valrörelsen från vänsterhåll – är just att vara onyanserad, demonisera andra och förstöra den demokratiska processen där sakargument gäller.

Demokratins livskraft demonstreras dock av att de som försökt demonisera motståndarna förlorade valet, och det parti som i högst grad ägnat sig åt smutskastning – Centerpartiet – är valets största förlorare.

Åter är det väljarkåren som värnar demokratin, medan de så kallade eliterna agerar osunt, respektlöst och i strid med demokratins anda.