Även om SD, M, KD och L får egen majoritet kan en statsminister från detta håll fällas av enstaka riksdagsledamöter från Liberalerna som ogillar samarbete med SD.

ANALYS. Ännu en gång kan talmannen föreslå Ulf Kristersson (M) som statsminister för en riksdag där de icke-socialistiska partierna har stor majoritet, och ännu en gång kan han fällas. Förra gången 2018 var det C och L som röstade nej till Kristersson. Denna gång kan enskilda ledamöter från Liberalerna frondera mot partilinjen och fälla honom.

Vi såg under valrörelsen hur vissa inom L blev helt skogstokiga när L-ledamot i näringsutskottet skulle åka buss med SD-ledamöter. Det slutade med att L-riksdagsledamoten åkte tåg och taxi till kärnkraftverk som skulle besökas istället för att åka den inhyrda bussen som SD, M och KD-ledamöterna åkte i.

Nu kan flera av de ledamöter som tar plats i riksdagen för Liberalerna tillhöra dem som ogillar samarbetet med SD. Eftersom de fyra partierna SD, M, KD och L ser ut att få majoritet med bara ett enstaka mandat skapar det stress i partiledningarna.

Oklart vilka L-kandidater som kommer in

Beroende på det slutgiltiga valresultatet och mängden personkryss kan bland andra Anna Starbrink från Stockholm, Helene Odenjung från Göteborg och Mohamad Hassan från Uppsala ta sig till riksdagen.

”Snacka om att döda engagemang och kampanjglädje så här i valspurten. Varför?”, skrev Mohamad Hassan om att en partikamrat planerade att åka i bussen till ett kärnkraftverk med Sverigedemokratisk riksdagsledamot.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har kallat kritikerna inom Liberalerna för ”SD-hatare”.

– Det tar jag nästan som en komplimang, har Helene Odenjung sagt i en intervju där hon luftat idén att en ny blå regering borde bedriva politik med hjälp av hoppande majoriteter i olika frågor, allt för att slippa ett organiserat samarbete med SD.

Tålamodet slut i L-ledningen

Enligt medieuppgifter finns inom Liberalerna inte längre någon tolerans för hård konfrontation mot det egna partiets linje. Bussresan med SD som sågades offentligt mitt i brinnande valrörelse ska ha blivit droppen.

– De kommer att mötas av kallt stål – ”antingen är ni med oss eller så får ni lämna”, säger en L-veteran till Expressen (betalvägg) som menar att bussgate blev droppen för många.

– Vi var på väg mot sju procent i mätningarna. Att mitt i en brinnande valrörelse, där vi kämpar för vår överlevnad, sparka på sina egna kompisar… Medlemmarna har tröttnat och det kommer alla att märka, säger källan.

L-vildar i riksdagen?

Men problemet är att när någon väl fått sitt riksdagsuppdrag kan inte partiet sparka ut personen. Mandatet är personligt och gäller till nästa val, 2026. Så om L-kritikerna inte vill följa partilinjen kan de bli vildar i riksdagen och fälla Ulf Kristersson som statsminister.