Efter 90 års socialdemokratiskt styre tar en fempartikoalition över styret i Köpings kommun i Västmanland. Största parti är Sverigedemokraterna med 25,9 procent av rösterna.

I många årtionden hade Socialdemokraterna egen majoritet i den västmanländska kommunen på cirka 25.000 invånare. Så sent som i valet 2014 fick S och V egen majoritet. Nu tar ett nytt styre över.

Partikoalitionen ”Nystart Köping” består av Sverigedemokraterna med 13 mandat (+2), Moderaterna med 6 mandat (-2), Kristdemokraterna med 4 mandat (+2), nya partiet Vanligt Folk med 2 mandat (+2) och Liberalerna med ett mandat (-1).

De utgör majoritet med 26 av 49 mandat och tänker styra kommande fyra år. Det beskedet gav partierna på torsdagen, rapporterar Sveriges Radio.

Det är mycket vi vill förändra

– Det här blir jättebra. Det här är stort, säger Maria Liljedahl, ordförande för Sverigedemokraterna.

Hon säger att den stora skillnaden är att det kommer bli mycket mer dialog mellan politiska styret och människorna som bor i kommunen.

– Det är mycket vi vill förändra. Vi behöver absolut förbättra näringslivsklimatet. Och tryggheten är en fråga som alla partier som nu går ihop har talat mycket om, säger Liljedahl.

Partierna har gått till val på väldigt lika budskap även om man inte i förväg skrivit ihop sig.

Maria Liljedahl är gruppledare för SD i kommunfullmäktige. Hon har arbetat inom barnomsorgen, inom äldreomsorgen och är nu lärare i NO-ämnen på högstadiet.