Den förre SD-toppen Kent Ekeroth gör comeback i politiken. Han blir oppositionsråd för partiet i Region Dalarna, skriver Dala-Demokraten.

När Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen för första gången 2010 tillhörde Kent Ekeroth de som valdes. Han var riksdagsledamot i åtta år och under flera år partiets rättspolitiske talesperson.

Han lämnade politiken efter ett antal omtalade händelser, även om han frikändes i hovrätten för ringa misshandel.

”Oväntat”

Han berättar för Dala-Demokraten (betalvägg) att han blev kontaktad av Sverigedemokraterna i Dalarna under sommaren. Det hade han inte väntat sig.

– Men efter lite övervägande bestämde jag mig för att återengagera mig politiskt, säger han.

Ekeroth får även frågan om han tror att den uppmärksammade händelsen med järnrör från sommaren 2010 och som medier slog upp stort 2012, ligger honom ”i fatet”. Han tror att det fortfarande finns vissa som ”ältar” skandalen, men att det också finns en sida som uppskattar hans tidigare riksdagsarbete.

Pionjär i riksdagen

Och det går inte komma ifrån att Ekeroth var en mycket aktiv riksdagsledamot som i justitieutskottet lade fram många av de lagförslag som tio år senare omfattar de flesta partierna i riksdagen. Ekeroth var också en omvittnat god debattör i riksdagens talarstol, där motståndarnas hårda angrepp möttes med vassa och vinnande repliker.