Skolfrågor ska ju vara Liberalernas paradgren, men L-ledaren Johan Pehrson hade förvånansvärt svårt att förklara hur intagningen till populära friskolor ska gå till när han deltog i SVT:s partiledarutfrågning.

KOMMENTAR. Sjunde partiledare ut i SVT:s timslånga direktsändningen var novisen Johan Pehrson för Liberalerna. Han är en jovialisk person som har lätt att ta folk. Han är ”killen vid grillen”, som Ebba Busch (KD) skämtsamt sagt. Men nu var han uppenbart tagen av stundens allvar.

Pehrson var nervös och först mot slutet av timmen verkade han slappna av. Det förvånade mig, eftersom han har en lång erfarenhet av rikspolitik. Dock inte som partiledare, ska sägas. Han kastades ju in i våras då Nyamko Sabuni lämnade uppdraget.

Lätta frågor… eller?

Där fick en ”soft” boll, tänkte jag, när programledarna började fråga om skolpolitiken. Det är ju det L-partiet vill tala om. (Jämför med exempelvis Jimmie Åkesson som fick flest frågor om klimatet, och bara någon enstaka om migration och kriminalpolitik.)

Men trots favoritämnet, hade Pehrson stora svårigheter att ge raka besked och slutade med att lämna ett besked som partiet skrivit inte ska förekomma: lottning vid antagning till friskolor.

Nästan mer om SD än L

Sedan blev det, symptomatiskt nog för svenska medier, en diskussion om Sverigedemokraterna mer än om Liberalerna. Detta trots att ingen Sverigedemokrat var där. Det bryter mot journalistisk etik att prata om någon som inte kan försvara sig.

Där visade dock Johan Pehrson att han är något av en hedersman. Han tog inte chansen att attackera SD, mer än att övergripande säga att SD:s politik är ”sjuk” och ”helt annan än vår”. Det är lindrig smutskastning jämfört med vad som förekommer på andra håll i medierna.

Världsmedborgare Pehrson

Pehrson kallade sig världsmedborgare. Han vill att hela världen borde fungera som EU. Någon tvekan råder inte om att Liberalerna fortsatt är för globalisering, trots att vårt naiva internationella beroende betyder att vi hamnar i händerna på diktaturer som Kina och Ryssland. Sveriges och Europas beroende av dessa länder är ju viktiga förklaringar till att vi hamnar i kriser och vår beredskap är fullständigt undermålig.

Utifrån de förväntningar man kunde ha på honom, underpresterade Johan Pehrson.