Giorgia Meloni, som just nu ser ut att bli det italienska valets stora vinnare, har i svenska medier framställts som en bindgalen fascist. Det är hon inte, skriver Mattias Karlsson.

På Facebook berättar riksdagsman Mattias Karlsson (SD) om sina möten med Giorgia Meloni, som kan bli Italiens första kvinnliga premiärminister.

Han skriver att det förvisso är sant att hon i 15-årsåldern var engagerad i en högerradikal rörelse och då uttryckte mindre genomtänkta åsikter. Men hon har naturligtvis utvecklats och förändrats sedan dess.

Nu är hon 45 år och har suttit i italienska parlamentet sedan 2006. Två år senare blev hon ungdomsminister i regeringen Berlusconi, 2008-11. Under 2012 var hon med och bildade partiet Fratelli d’Italia och 2014 blev hon partiledare.

Scruton som inspirationskälla

– Jag har träffat Meloni vid flera tillfällen, skriver Mattias Karlsson. Jag uppfattar henne som intellektuell och eftertänksam. Hon har djupa rötter i arbetarklassen och är bland annat därför mer socialkonservativ än liberalkonservativ. Hon uppger själv att hennes primära ideologiska inspirationskälla idag är den framlidne brittiske filosofen sir Roger Scruton.

– SD delar definitivt inte alla Melonis och Fratteli d’Italias åsikter. De är ett italienskt parti, med starka katolska inslag. Detta är i sig självt nog för att de skall vara ett helt annat parti än vad vi är. Att ett italienskt parti är just italienskt och påverkat av katolicismen, som Italien självt, borde dock inte vara något särskilt konstigt. Patrioter och konservativa tenderar inte att tycka att det är särskilt problematiskt att olika länder är olika eller att politiska rörelser i olika länder speglar och värnar sina respektive länders historia, kultur, identitet och religion. Det är mestadels vänsterliberaler som tenderar att tycka att alla länder och politiska rörelser borde se likadana ut överallt.

Därför blev hon valvinnare

Att det är just Meloni’s parti som ser ut att bli valvinnaren är dock viktigt ur ett svenskt perspektiv på åtminstone tre sätt, menar Mattias Karlsson.

1. Meloni och Fratteli är, till skillnad från de två andra större högerpartierna i Italien, tydligt västorienterade i sin geopolitiska hållning och tydliga i sitt stöd för Ukraina.

2. Meloni har lovat att sätta stopp för den okontrollerade massinvandringen från muslimska länder via Medelhavet. Detta kommer sannolikt att leda till en minskning av den illegala invandringen och det säkerhetshot som den innebär, även för Sverige.

3. Meloni är positiv till folkligt inflytande och nationell suveränitet och därmed negativ till fortsatt maktöverföring till EU. Den nya konservativa regeringen i Italien kan därmed komma att bli en viktig kraft i motståndet mot EU-federalismen framöver.

– Detta är bra för Sverige och svensk demokrati, avslutar Karlsson.