Många har dödats av den islamistiska regimen i Iran när kvinnor gör motstånd mot kraven att beslöja sig. Protesterna har pågått i en vecka, sedan en ung kvinna misshandlades till döds för att inte ha burit slöjan på rätt sätt.

Protesterna började sedan Mahsa Amini, 22, dog i ett ingripande av den iranska religionspolisen. Hon greps för att ha brutit mot lagen om att täcka håret med hijab.

En vecka efter hennes död har protesterna mot hijablagen och landets styre spridit sig till alla delar av Iran.

Förfalskad dödsorsak

Myndigheterna har bekräftat att hon greps för att ha brutit mot hijablagen, men det misstänks att detaljerna kring det dödliga ingripandet har förfalskats.

– Jag vill veta varför hon greps, varför de gjorde det här, säger Mahsa Aminis mamma till iranska medier.

Enligt de officiella uppgifterna ska Mahsa Amini ha dött av en hjärtinfarkt. En lögn, enligt pappan som valt att ge en intervju till BBC.

Regimen försökte på sjukhuset beordra familjen att inte berätta offentligt om dotterns död. 

Men familjen valde att lägga ut sjukhusbilder på den medvetslösa Mahsa Amini som blöder från öronen – vilket kan tyda på allvarligt huvudtrauma, enligt flera iranska läkare som uttalat sig i lokal media.

Omfattande protester mot slöjtvånget

Bilderna utlöste en omfattande protestvåg som nu ägt rum i ett sextiotal iranska städer och tryckts tillbaka hårdhänt av polisen.

Den islamistiska regimen har slagit ner protesterna med mycket våld. Enligt ABC News har minst 17 personer dödats. Inofficiella källor talar om över 40 döda.