När väljarna får bedöma vilket parti som har bäst invandringspolitik får Sverigedemokraterna ett nytt toppbetyg. Det visar en mätning från DN/Ipsos.

I mätningen har väljarna fått peka ut vilket parti de tycker är bäst i på en rad politikområden.

Faksimil: DN.

Sverigedemokraterna har i flera år varit det parti som flest väljare anser har den bästa invandringspolitiken. Inför det stundande valet har den andelen ökat ännu mer, enligt en mätning från DN/Ipsos (betalvägg). Nu är det 35 procent som har störst förtroende för SD på detta område, en ökning med hela 9 procentenheter sedan i april. 

Också i en av de andra politikområden som väljarna tycker är viktigast, lag och ordning, anger flest att de tycker Sverigedemokraterna är bäst: 21 procent. Här är det jämnare mellan de stora partierna. M får 20 procent.

Förtroende i ekonomisk fråga

Intressant är att Sverigedemokraterna nu också når topp-tre i förtroende i en ekonomisk fråga: ”hushållens privatekonomi”. Det har förmodligen att göra med att partiet länge kritiserat den förda politiken som givit chockerande höjningar av el- och bränslepriser.

Moderaterna har förstaplatsen när det gäller ”jobb och företagande”, medan Socialdemokraterna har störst förtroende i att ”leda landet i kris”.

Av någon anledning anser 21 procent att Miljöpartiet är bäst på ”miljö och klimat”, vilket kan indikera att vissa väljare mer svarar på vilken profil ett parti har än om deras sakförslag är bäst på området.