Socialdemokraterna var mindre arbetarparti än Sverigedemokraterna och gav bort rösterna. Så lyder en del av en kritik som nu växer inom Socialdemokratin.

S-debattören Daniel Suhonen är inte förvånad över det dåliga valresultatet som ser ut att resultera i en icke-socialistisk regering. Han menar att partiet har gett bort segern, till Sverigedemokraterna.

– Man mobiliserade inte alls arbetarklassen och lämnade walkover, säger Suhonen till G-P.

Socialdemokraterna har ökat i landets stora städer, bland tjänstemän. Däremot tappar man arbetare utanför storstäderna till Sverigedemokraterna. Suhonen liknar S-kampanjen med hur Hillary Clinton hånade lågutbildade och landsbygdsbor med att kalla dem ”bedrövliga”.

– Det var en Hillary-kampanj, en medelklasskampanj som lämnade landsbygd och lågavlönade efter sig.

Sahlin: SD når väljarna

Förra S-ledaren Mona Sahlin vill inte uttala sig om S-kampanjen varit rätt eller fel, men hon menar att valrörelsen varit ”annorlunda” och präglats mer av bråk och påhopp än sakfrågor.

Sahlin ser också med oro på hur de gamla partierna misslyckas, medan Sverigedemokraterna fångar väljarnas verklighet.

– Vi har varnat och hotat för Sverigedemokraterna i tolv år, och deras väljare har bara blivit fler och fler. Så någonting finns det i SD:s sätt att beskriva till exempel människors rädslor, som de gamla partierna inte riktigt förmår, säger hon.

Somalitown

Flera partier, framför allt M men också S, har i år lagt sig närmare SD:s problembeskrivning än tidigare, menar statsvetaren Jonas Hinnfors. Som exempel nämner han bland annat Magdalena Andersson som sa att Sverige inte ska ha några Somalitowns, för att beskriva segregationsproblematiken.

– Det kan ha fått väljare att uppfatta det som att det då är lika bra att rösta på originalet, alltså SD.