En mycket kraftig explosion skakade Solna sent på torsdagskvällen. Den hördes över stora delar av Stockholm. Huset är så skadat att boende evakueras på grund av rasrisk.

Detonationen hördes över stora delar av norra Stockholm och SOS Alarm tog emot ett 50-tal larmsamtal. Även i sociala medier ställde sig många frågande till vad som inträffat.

– Personer som har ringt in från området har varit väldigt omskakade, säger polisens presstalesperson till SVT.

Larmen var många om en explosion vid kl 22.45 på torsdagen. Den inträffade i ett trapphus på Bygatan i Huvudsta, Solna. Stora delar av entrén och bottenvåningen är söndersprängd.

Under natten kom larm om rasrisk – det larmet ligger kvar.

Persienner hänger ut genom krossade fönster

– Det kändes som en jordbävning, berättar vittne mittemot fastigheten som sprängdes.

När vittnet tog en promenad för att närmare se efter såg han hur persienner hängde ut ur de många krossade fönstren på grannfastigheten.

– Det är egentligen ett lugnt område, men det kryper närmare och närmare. Man blir skärrad. Ibland tänker jag att man kanske skulle vilja flytta ut på landet, säger han till Expressen.

Explosionen hördes in i Stockholm

Själv satt jag och läste i mitt hem i Stockholm, tre kilometer från platsen. Jag lade märke till att det var en stor explosion och undrade om de arbetade med nya, gula tunnelbanan så här sent.

Många har hört smällen.

Ett person som bor i Norra Tornen i Vasastan upplevde det som att smällen ägde rum precis vid huset. 

– Man kände att det skakade i marken, säger han till tidningen. 

Stora skador på huset

Boende i aktuella trappuppgången evakuerades efter att räddningstjänsten gjort bedömningen att det fanns risk för att huset skulle rasa. 

– Initialt fick de gå över till en förskola som kommunen såg till att öppna som låg i närområdet, sa vakthavande befäl vid polisen i natt.

Solna stad har aktiverat sitt krisstöd och ska ordna tillfälligt boende åt de 28 personer som hittills har evakuerats. På fredagsmorgonen hade inga av de evakuerade kunnat återgå till sina bostäder.

Efter att den nationella bombgruppen avslutat sitt arbete minskade polisen på avspärrningarna runt fastigheten under fredagsmorgonen.

– Det är bedömt att det inte är någon ytterligare risk för explosioner, säger polisen.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med explosionen. 

Polisen beskriver det som att det ”inte är en olycka” och misstänker brott. 

– Vi vet fortfarande inte vad som har exploderat, säger polisens presstalesperson.