Rysslands president Vladimir Putin meddelar att Ryssland kommer att mobilisera upp till 300.000 ytterligare soldater att sättas in i anfallskriget mot Ukraina. Det gör att svenska riksdagens försvarsutskott kallas till ett extramöte om säkerhetsläget i närområdet.

Det går inte bra för Putin och hans försök att lägga under sig Ukraina. Förlusterna av egna soldater har varit stora och de ryska trupperna pressas tillbaka av ukrainska försvarsmakten.

Snabbinkallat utskott

Med en ny omfattande mobilisering hoppas Moskva kunna ta initiativet. Det betyder en upptrappning av kriget. Putin försöker också på den politiska nivån säkra de landvinningar man har gjort genom att utlyst ”folkomröstningar” i ockuperade områden i Ukraina om att ansluta sig till Ryssland. Det var så man gjorde på Krim efter annekteringen 2014.

– Det finns skäl för den militära underrättelsetjänsten att ha en dragning om vad det här får för effekt, säger Pål Jonson (M), utskottets ordförande.

Utskottet är kallat till möte på måndag.

– Vi försöker få till det så skyndsamt som det går, säger Jonson till DN.

Det är det ”gamla” försvarsutskottet som kallas, även om ett nytt utskott snart ska väljas för den nya mandatperioden.

– Men försvarsutskottet måste fungera tills vi får ett nytt. Och vi vill få en dragning, motiverar Jonson det extra mötet.

Historiska paralleller med krig mot Sverige

Internationella medier drar paralleller med rysk krigföring under historien. Och Brysselbaserade Politico nämner bland annat Peter den stores krig mot Karl XII:

”Den sovjetiske diktatorn Joseph Stalin förknippas ofta med skämtet att ’kvantitet har en egen kvalitet’, när han förklarar Rysslands vilja att acceptera enorma antal offer. Även om han inte använde de exakta orden, går känslorna långt tillbaka. Enligt legenden, när tsar Peter den store konfronterades med scenen för ett katastrofalt nederlag i händerna på svenskarna i slaget vid Narva 1700 i det stora norra kriget, lugnades tsar Peter den store av en medhjälpare som sa: ’Ryska mödrar kommer att producera fler söner’.”