Filmteamet bakom den uppmärksammade Discovery-dokumentären om hål i M/S Estonia fälls för brott mot gravfriden. Det domslutet kom från Göteborgs tingsrätt idag.

KOMMENTAR. Det är filmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson som döms till dagsböter.

– Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, i ett pressmeddelande från Göteborgs tingsrätt.

Evertsson tilldelades Stora journalistpriset 2020 i kategorin Årets avslöjande för dokumentärserien ”Estonia – fyndet som förändrar allt”.

Nya studier om varför Estonia sjönk

Tv-dokumentären resulterade i att S-regeringen tvingades starta nya studier om varför fartyget sjönk så snabbt.

Statens haverikommission har gjort nya videodokumentationer. Bildmaterialet ska sättas samman till en tredimensionell bild av vraket, med en teknik som kallas fotogrammetri.

– Det tar lite tid. Men när den tredimensionella bilden är klar, kommer den naturligtvis att publiceras så att man kan se lite tydligare vilka skador som finns på fartyget, säger Jonas Bäckstrand, som även är ställföreträdande generaldirektör för haverikommissionen till Hufvudstadsbladet.

Hålen i skrovet, som filmteamet upptäckte, förmodas ha uppstått när det sjunkande fartyget träffade havsbotten.

Mörkläggningen har skadat trovärdigheten

Det är viktigt att nya studier nu genomförs, eftersom hanteringen av förlisningen sköttes på ett bedrövligt sätt när det begav sig hösten 1994. Beslutet att inte ta upp kropparna från vraket och försöket att dölja vraket genom att täcka det med betong har skapat stor misstämning hos anhöriga och allmänhet.

Därför har filmteamet gjort en viktig samhällsgärning genom att dyka på vraket och lyfta frågetecken som nu förhoppningsvis får mer grundade och trovärdiga förklaringar.