I snart två veckor har folkliga protester mot den islamistiska regimen i Iran pågått, sedan en ung kvinna som inte bar slöja på rätt sätt slogs ihjäl av polis. Nu vill Tyskland sätta internationellt tryck mot Iran.

Tysklands utrikesminister sa på torsdagen att hon ville att EU skulle införa sanktioner mot Iran för den brutala behandlingen av demonstranter, rapporterar Reuters.

Demonstrationer mot slöjtvång

Nyligen kallade Tysklands utrikesminister, Annalena Baerbock, upp den iraniske ambassadören och gjorde klart att Iran omedelbart måste upphöra med förföljelsen av kvinnor som demonstrerar mot slöjtvånget.

Eftersom det inte givit något resultat har Baerbock offentligt framfört krav på sanktioner,

”Batongslag och tårgas är inte ett uttryck för makt, det systematiska våldet i Iran handlar om fruktan. Men ingen fruktar de som styr med våld mer än kvinnor som säger vad de tycker”, skriver hon på Twitter.

Hon tror att EU vore ett lämplig institution för att sätta tryck på den islamistiska regimen.

”Inom EU:s system kommer jag göra vad jag kan för att få till sanktioner mot dom i Iran som slår ihjäl kvinnor och skjuter demonstranter i religionens namn”.

USA har infört sanktioner

USA införde den 22 september sanktioner mot Irans religionspolis på grund av anklagelser om övergrepp mot iranska kvinnor och höll dem ansvariga för att 22-åriga Mahsa Amini dog.

Amini greps av religionspolisen i Teheran för att ha burit ”olämplig klädsel” och hamnade i koma medan hon satt i förvar och avled.