Gasledningarna från Ryssland till Tyskland i Nordsjön har utsatts för omfattande sabotage. Det är klarlagt att det är sprängningar som förstört de mer än en meter i diameter tjocka gasledningarna.

Danskt stridsflyg har från luften tagit bilder på hur det bubblar i vattnet vid en av läckorna. Enligt det danska försvaret ska den största läckan påverka ett ytområde av mer än en kilometer i diameter.

Det kan komma att ta en vecka att stoppa läckaget av gas ut i havet och upp i luften. Det uppgav Danmarks energiminister Dan Jørgensen vid en pressträff, rapporterar DN.

Nordstream i Östersjön. Bild: Wikipedia

Tyska tidningen Tagesspiegel spekulerar i att både Ryssland och Ukraina kan ha ett intresse av att sabotera gasledningarna. Skulle det vara på ryskt initiativ så kan det, enligt tidningen, handla om en så kallad false-flag-operation, med syfte att rikta misstankarna för attacken mot Ukraina, och skapa ytterligare osäkerhet på den europeiska energimarknaden.

Oskyddad infrastruktur

Redan för flera veckor sedan varnade den amerikanska underrättelsetjänsten CIA den tyska regeringen för attacker mot Nordstream i Östersjön, enligt uppgifter till tyska Der Spiegel. Ingen talesperson för tyska regeringen har velat kommentera uppgifterna.

En militärkälla säger till tidningen att gasledningar och kablar under vatten är extremt viktiga för energiförsörjningen och internets stabilitet. Samtidigt är de knappt skyddade mot attacker och sabotage.

Så sent som förra helgen varnade också tysk militär för attacker mot infrastruktur i Östersjön.

– På botten av Östersjön, men också i Atlanten, finns en del kritisk infrastruktur som rörledningar eller undervattenskablar för IT där man snabbt kan släcka ljuset i länder som Estland, sa Jan Christian Kaack, hög befälhavare inom den tyska flottan, till Welt.