Brittiske premiärministern Boris Johnson lämnar no 10 Downing Street idag och tackade alla som deltagit i hans regering under de tre senaste åren.

Och ingen kunde bli besviken. Johnson hade en optimistisk ton och talade om allt som gjorts och allt som är på gång, nu när hans utrikesminister Liz Tess tar över som premiärminister.

Boris Johnsons avskedstal påminde sina politiska fiender om vilka framgångar han bör bli ihågkommen för – och det gillades av supportrarna. Det skriver Sky News politikreporter Mhari Aurora i en analys.

”I sann Boris Johnson-anda var avskedstalet allt annat än tråkigt”, skriver hon.

Inte det sista vi sett av Boris

Hans tid på Downing Street blev kortare än han tänkt sig, efter att han vann en jordskredsseger i parlamentsvalet 2019 då konservativa Tory vann en 80-mandats majoritet.

Likt Margaret Thatcher fälldes inte Boris Johnson av väljarna. Det är den egna parlamentsgruppen som fick honom på fall. Detta sedan opinionsmätningarna varit dåliga för partiet efter ett antal mindre skandaler och det faktum att Boris Johnsons optimistiska framtoning passade dåligt med coronapandemin då många äldre dog och människor tvingades vara isolerade längre än vad som var nödvändigt. I sådana lägen kan optimism ses som en förolämpning mot dem drabbas av vedermödor och förlust av anhöriga.

Men pandemin var en speciell situation som förhoppningsvis inte kommer tillbaka på många årtionden. I en framtid då man lagt denna tid till handlingarna, skulle det inte förvåna mig om Boris Johnson återkommer till politikens högsta nivåer. Han är 58 år.

*

Se avskedstalet i YouTube (startar 32 min in i videon):