Nästan 4 000 ukrainare har lämnat Sverige för att resa tillbaka till Ukraina eller annat land. Det visar siffror från Migrationsverket.

Enligt Migrationsverket har det varit en ökande trend över tid att fler lämnar Sverige. Efter krigsutbrottet 24 februari har totalt närmare 45 000 ukrainare sökt skydd i Sverige. På senare tid har närmare 4 000 av dem lämnat Sverige för att resa tillbaka till Ukraina eller annat land. 

Nataliia Volkova flydde från Kyiv till Eskilstuna. Hon berättar för SVT att det varit svårt att få jobb, trots två universitetsutbildningar och kunskaper i flera språk.

– Jag är redo att städa trappuppgångar och golv men jag kan inte hitta ett sådant jobb för ingen vill ha mig utan det svenska språket, säger hon.

När hon kom till Sverige visste hon inte att hon inte hade rätt att lära sig svenska på SFI. Hon känner flera ukrainare som har flytt till andra länder som Tyskland, Irland och Kanada där flyktingar, enligt hennes uppfattning, erbjuds språkundervisning.