Anhängare till den eritreanska regimen hade hyrt en festlokal i Folkets Husby, vilket ledde till bråk med regimkritiker. Trots att riksdagspartier säger sig vilja ha Dawit Isak fri, tillåts inte bara de som förföljs av regimen utan också regimanhängare få uppehållstillstånd i Sverige.

KOMMENTAR. Hur galen svensk migrationspolitik är illustrerades igår kväll då upplopp uppstod mellan hundratals personer som en feg svensk polis nedtonar genom att kalla det ”åsiktsskillnader mellan två grupperingar”.

Ett land där ordningsmakten censurerar sig själv om varför man tvingas ingripa är på fallrepet.

Stor polisinsats

Det var en stor insats med ett tiotal polisbilar och polishelikopter under lördagskvällen. Kravallutrustade poliser med hundar höll undan folk från ett område på torget. Polisen ska ha tvingats använda pepparspray, enligt uppgifter från platsen. 

Mycket folk rörde sig på platsen runt festlokalen, vissa med munskydd och maskering, rapporterar Expressen.

Tolv timmar senare, efter kl 05 på morgonen, säger polisen att fem personer gripits för upplopp och misshandel medan 105 personer kört i väg i radiobilar till olika knutpunkter inom lokaltrafiken i Norra Stockholm.

Eritreaner tar med sig inbördeskriget

Upprinnelsen till upploppet är, uppger Ole Jörgen Persson (M) som är ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, att en organisation som står bakom den eritreanska regimen anordnat en fest i mötesplatsen Folkets Husby. Det har i sin tur väckt stark kritik från eritreanska regimkritiker i Sverige.

Persson försökte avstyra festen genom mejl: ”Min personliga uppfattning är att det är direkt olämpligt av Folkets Husby att upplåta lokaler åt det här arrangemanget. Regimen i Eritrea är en av världens mest brutala förtryckarregimer.”

På Twitter frågar Hanif Bali varför regimanhängare befinner sig i Sverige. De lär ju inte ha behövt fly från landet på grund av regimen.