Det brukar heta att valrörelser är ”smutsiga” med låga angrepp på motståndare. Men jag undrar om det inte finns en aspekt som är minst lika illa: politiker som medvetet försöker vilseleda väljarna – med tvära åsiktsbyten för att dölja sin ideologiska glöd.

Jag läser förre S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johanssons gästkolumn i Göteborgs-Posten. Han menar att S-regeringens migrationspolitik är obegriplig:

”Varför säger man en sak om man bevisligen gör något helt annat? Språket radikaliseras, politiken anpassas utåt, men i praktiken kör regeringen vidare i samma spår. Det kan förnekas, men siffrorna talar sitt tydliga språk. Vissa saker kan man inte prata bort. Det verkar våra styrande ha svårt att förstå.”

Johansson syftar på att Sverige våren 2022 beviljade fler uppehållstillstånd än någonsin i landets historia. Över 86.000 uppehållstillstånd första halvåret 2022 är mer än vad som brukade vara helårsvolymen för inte så länge sedan. Ja, och mer än för två hela år på 1990-talet.

Invandringen ökar i år igen. Mer än någonsin.

S borde stå till svars för ÖKANDE invandring

Skälet är att kriget i Ukraina inte fått S-regeringen att minska invandringen från Mellanöstern och Afrika. Den tuffar på med samma extremt höga volymer som tidigare. Inte som asylsökande, där har Morgan Johansson rätt. Men istället kommer man som arbetskraftsinvandrare – från samma länder, som Syrien, Irak, Iran, Afghanistan. Och som anhöriginvandrare.

Därför borde inte S-företrädare komma undan med påståenden om att man ”stramat åt” och att ”miniminivåer” gäller. Det är falsk marknadsföring. Invandringen ökar. Fler ska ha bostäder. Fler ska ha välfärd (personer som inte bidragit med någonting alls till Sverige).

Socialdemokratin borde ställas till svars för hur alla dessa människor, de hundratusentals nya individerna varje år, ska försörjas.

Talet om att man ska jobba är ju också bevisligen en lögn. Det tar ett årtionde innan hälften – bara varannan – kommer i jobb. Ekonomiforskare visar att invandringen också på lång sikt är en belastning för landets ekonomi.

Erkänn att svenskar är mindre värda

Man kan tycka att svenska folket ska betala denna kostnad för människor från andra länder. Men då behöver ju Socialdemokratin erkänna att man är för sämre välfärd för svenskar som arbetat hela livet, därför man tycker människor från andra länder är viktigare.

S borde erkänna att solidaritetstanken, så som man uttolkar den, betyder att svenskar är mindre värda. Det är när man ger välfärd till någon från Mellanöstern som man är god. Att ge det till svenskar ger inte samma radikala solidaritetsklang (dom är ju tex ofta vita, bara en sån sak).

Döljer den sanna ideologiska glöden

Men den sanna ideologiska glöden gör Socialdemokraterna allt för att dölja för väljarna. Man talar om ”restriktiv” migration, men vill i själva verket öppna gränserna och ta emot miljontals fler.

Varför förmedlar partiet inte det man faktiskt tycker? Därför att man vet att väljarna inte ställer upp på att skänka bort sin välfärd till ”den fattiga världen”. Partiet skulle rasa till under 20 procent av väljarkåren om man sa vad man egentligen – i själ och hjärta – tycker.

Därför ljuger man. Den retorik, pratet, vi nu hör inför valdagen stämmer inte överens med den politik Socialdemokraterna genomfört i maktställning.

Man hoppas att än en gång kunna lura svenska folket, och behålla makten, för att fortsätta bedriva en annan politik än den man gick till val på – i ytterligare fyra år.

Demokrati kräver uppriktighet

Det talas mycket om hot mot demokratin, och för mig finns ingen större risk än att väljarkåren förlorar sin respekt för den representativa demokratin. Om de folkvalda inte speglar folkopinionen kommer allt fler väljare att tappa tilliten till vårt statsskick.

Därför är det hög tid att partier slutar byta ståndpunkt inför valdagen, utan ärligt talar om vad man tycker och vill göra. Exempelvis vill S-aktivister fortsätta den extrema invandringen eftersom man anser det vara det mest solidariska man kan göra. Men så stå för det i valet! Låt väljarna avgöra.