Fram till sista juli i år har 40 skjutits ihjäl. Förra året hade 24 dött på detta sätt under samma tid. Och därutöver har många mördats på andra sätt, som när en kvinna medvetet kördes över med bil som vapen. Sverige har blivit ett våldets helvete. Det måste bli valrörelsens viktigaste fråga.

Vi svenskar betalar världens högsta skatter. Och statens allra viktigaste uppgift är att skydda medborgarna från våld och hot mot liv och hälsa. Hur bra utför staten sin uppgift? Betyget måste bli: uruselt.

Om inte situationen snabbt förändras säger den femhundraåriga filosofin bakom samhällskontraktet att då måste medborgarna få behålla sina pengar för att ordna skyddet mot våldet själva.

Men mycket lite talar för att det ska bli bättre. Tvärtom pekar de flesta på att våldet kommer att öka. Sett till andelen andragenerationens invandrare, de som är kraftigt överrepresenterade i våldsbrott, kommer våldet att öka kraftigt – kraftigt! – kommande tio år eftersom invandringen varit mycket stor under de två senaste årtiondena. När barnen till dessa nyanlända blir tonåringar är risken uppenbar att en stor del av dem blir klan- och gängkriminella.

S har misslyckats

Polisen kan inte stoppa våldet längre.

– Våldet har eskalerat under de senaste veckorna. Vi har just nu flera konflikter mellan kriminella nätverk i Malmö, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad polischef i Malmö till TT i veckan sedan polisen publicerat den senaste statistiken som visar att 40 personer har skjutits ihjäl mellan 1 januari och 31 juli. Det är en ökning med 67 procent på ett år.

Om denna utveckling skriver liberala Blekinge Läns Tidning i ledare: ”Några dagar i Magdalena Anderssons Sverige talar sitt tydliga språk om hur hon, Stefan Löfven, Anders Ygeman och Morgan Johansson har misslyckats fundamentalt.”

Just mordet på kvinnan i Göteborg visar vad som driver våldet.  När hon förra lördagseftermiddag medvetet blev ihjälkörd av en bil i hög fart, kördes bilen av hennes söner. De häktades på onsdagen misstänkta för mord och försök till mord av hennes nye man. Det mesta tyder på att mordet på kvinnan har hedersmotiv. Värderingar från medeltiden har återkommit till Sverige genom invandringen. Och svenska myndigheter lyckas inte plocka de gamla värderingarna ur de som kommer hit.

Alltså exploderar våldet i takt med invandringen.

Även liberaler vill se hårdare tag

Dessa mörka framtidsutsikter blir lite mindre mörka när att fler ställer upp på och förstår att våldet är en huvudfråga i valet. Även liberaler, som i nämnda BLT:

”I det stundande riksdagsvalet måste brottsligheten i allmänhet och gängvåldet i synnerhet bli den stora valfrågan. Kampen mot hedersrelaterat våld, som förstör så många unga flickors och kvinnors liv, måste prioriteras – en brottslighet som alltför länge förträngdes ur det kollektiva medvetandet på grund av rasism-anklagelser.”

Det finns nu en opposition som är enig om att hårdare tag mot våldet inte är rasism eller främlingsfientlighet utan en absolut nödvändighet för att skydda svenska folkets liv och leverne.

Nu måste det bli ett slut på ursäktande tramsigheter från ministerhåll, om att det är ”oacceptabelt”  och att ”man ska vända på alla stenar”. Nu krävs en ny regering som agerar istället för att prata strunt.