I medier har amerikanska Högsta domstolens utslag om aborträtten felaktigt tolkats som bakslag för kvinnors rätt över sin kropp. Lagstiftningen ligger i delstaternas händer. Och i Kansas hölls igår folkomröstning i frågan. Och väljarna sa nej till skärpta abortlagar.

När 85 procent av rösterna räknade i folkomröstningen i Kansas har 61,1 procent av väljarna röstat till stöd för att behålla rätten till abort, medan 38,9 procent röstade för att möjliggöra förbud mot abort. Det ses som en stor seger för aborträttens förespråkare i en starkt konservativ stat, rapporterar Reuters.

Abort till 22:a veckan består

Kansas har sedan tidigare begränsat aborträtten till 22 veckors graviditet. Därefter får abort ske i fall där den gravida kvinnans liv är i fara. Det är denna lagstiftning väljarna vill behålla. Före Högsta domstolens beslut i början på sommaren var Kansas abortlag en av de mer konservativt restriktiva (eftersom abort på federal nivå var laglig till 40 veckan, till barnet födds). Väljarna har nu sagt att de inte vill skärpa den, nu när Högsta domstolen gjort det möjligt.

Det visar att även republikanska väljare stöder aborträtten. Och nu är lagstiftningen om abort i Kansas förankrad demokratiskt, i folkviljan där väljarna fått säga sitt, inte endast genom ett utslag av nio domare i huvudstaden – så som det var förut.

Men någon vänstersväng är det knappast tal om. Denna folkomröstning hölls samtidigt som primärval var planerade inom republikanska partiet. I detta vann kandidater i Kansas som backats upp av Donald Trump, alltså sådana som vill utmana vänstern om allt från ekonomi till energi och invandring.

Trumpkritiker förlorade

En republikan som gav stöd för att ställa president Trump inför riksrätt förlorade sitt stöd av partiet i primärval: Peter Meijer i Michigan, som förlorade mot John Gibbs som i höstens kongressval kommer att vara partiets kandidat, rapporterar Detriots News.

Om två veckor, 16 augusti, hålls primärval i Wyoming där den mest kände Trumpkritiske republikanen i representanthuset, Liz Cheney utmanas. Hon är ju dotter till förre vicepresidenten Dick Cheney och tillhör alltså republikanska partiets gamla etablissemang.