Det fick stor internationell uppmärksamhet när flera bilder i juli publicerades med tre riksdagsledamöter från Vänsterpartiet som viftar med flaggor för kurdiska terrororganisationer som PKK. Ämnet är särskilt känsligt med anledning av Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

Nu svarar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar för första gången på frågor om partikollegornas agerande.

– Det är någonting man får tala med de tre om, det är ingenting jag har gjort eller sanktionerat, säger hon till Aftonbladet.

Det var under Almedalsveckan som flera bilder fick stor spridning. Tre riksdagsledamöter från Vänsterpartiet – Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas – viftade med de kurdiska organisationerna PKK:s, YPG:s och YPJ:s flaggor. Detta skapade stor uppmärksamhet då PKK är terrorstämplad av bland annat Sverige, EU, Turkiet och USA.

Inte stöd av partiet officiellt

Två av de tre riksdagsledamöterna, Varas och Jallow, sitter dessutom i partistyrelsen. De sa att de hade partiets stöd för aktionen eftersom Vänsterpartiet fattat kongressbeslut om att PKK inte ska vara en terroriststämplad organisation.

Det är en bild som Dadgostar inte delar.

– Så var det inte riktigt, men vi har ju haft en diskussion om det avtal som Andersson skrivit med Turkiet om att begränsa yttrandefriheten i Sverige, och det var väl någonting som uppmärksammades vid det tillfället, säger partiledaren.

Agerar mot svenska intressen

Statsminister Magdalena Andersson har i intervju sagt sig vara tveksam till Vänsterpartiet i en regering, och lyfte situationen med PKK-flaggorna i Almedalen som en anledning till det

– Det är inte så man bygger regeringsduglighet, sa Andersson till G-P.

Nooshi Dadgostar kommenterar Magdalena Anderssons uttalande med att påpeka att S inte kan regera på egen hand.

– Varken vi eller Socialdemokraterna är längre femtio procent. Vi måste skapa stabilitet i Sverige, och att fortsätta en mandatperiod till där regeringar inte får igenom sina budgetar eller när de inte pratar med andra partier. Jag har svårt att se hur det ska skapa en stabilitet framöver, det fungerar inte, säger hon till Aftonbladet.